A pozitív nemzetközi megítélés segítette az alapkamatot

2011. március 28. hétfő - 19:35 / PP/MTI
  •    

"A mai MNB kamatdöntés elsősorban nem az alapkamat változtatása szempontjából volt figyelemre méltó, hiszen már a döntés előtt elég egyértelmű volt a szakemberek számára, hogy maradhat a január óta érvényben lévő 6%-os szint. Sokkal inkább érdekes az a pozitív nemzetközi befektetői hangulat, amely az elmúlt hetekben az országgal szemben érzékelhető volt, és amely a jegybank mai döntésében is szerepet játszhatott" - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A Széll Kálmán Terv bejelentése óta nagyban javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit jól mutat a múlt heti dollár államkötvény kibocsátás iránti jelentős befektetői érdeklődés is. A mai kamatdöntés szempontjából ez azért volt fontos, mert a MNB szerepe nemcsak az alapkamat szintjének meghatározása, hanem emellett a forint árfolyamának, illetve a nemzetközi befektetők megítélését tükröző magyar állampapírok kockázati felárának nyomon követése is.

Hegyek-völgyek - az alapkamat alakulása 2000-2011 között (forrás: MNB)
Hegyek-völgyek – az alapkamat alakulása 2000-2011 között (forrás: MNB)

A nemzetközi befektetők szerepe pedig idén különös jelentősséggel bír, hiszen Magyarország a nemzetközi tőkepiacokon keresztül finanszírozza az IMF-EU hitel törlesztését, amelyből a legnagyobb törlesztő részt, mintegy 1150 milliárd forintot idén kell visszafizetni. A mostani pozitív nemzetközi megítélés azt jelenti, hogy egyrészt ez a hiteltörlesztés zavartalanul folyhat, másrészt az erős forint árfolyam segíthet abban, hogy a következő hónapokban a negatív inflációs folyamatok ellenére is tartható legyen a jelenlegi alapkamat szint. Hiszen az elmúlt hetekben-hónapokban gyakorlatilag folyamatosan emelkedő nemzetközi nyersanyag- és élelmiszerárak hatására idehaza is számítani lehet a jelenleg 4,1%-os infláció további emelkedésére, ami előrevetíti egy újabb kamatemelés szükségességét" – mondta el a szakember.

Új rendszer

„Az inflációs kockázatok növekedése mellett a következő, áprilisi kamatdöntés szempontjából az jelenthet érdekességet, hogy az inflációs jelentés egy teljesen megújított rendszer szerint fog készülni, mivel beépülnek a feltételezett alapkamat változások is" – mondta el a szakember.

Hat százalék
A piaci várakozásoknak megfelelően hétfői kamatdöntő ülésén nem változtatott a 6 százalékos jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A monetáris tanács egyhangúlag támogatta az alapkamat tartását – közölte az ülés után tartott sajtótájékoztatón Simor András, az MNB elnöke. A tanács előtt összesen egy javaslat volt, tette hozzá. A jelenlegi összetételben első kamatdöntő ülését tartotta a tanács, miután márciustól a korábbi négy külsős tag helyébe újat választott a parlament. Közülük Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János és Gerhardt Ferenc már hétfőn részt vett a testület munkájában, Kocziszky György április 5-e után csatlakozik a tanácshoz.
A monetáris tanács megvitatta az MNB legfrissebb inflációs jelentését, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra. Simor András a jelentés alapján arról tájékoztatott, hogy a 3 százalékos inflációs cél 2012 végére érhető el, ám ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi 6 százalékos alapkamat fenntartására. (Az elemzők többsége ez év decemberére is 6 százalékos szintre várja az alapkamatot.) A pénteki sikeres dollárkötvény kibocsátásra utalva Simor András elmondta: a tanács döntését nem az ország jelenlegi kockázati megítélése befolyásolta, hanem az inflációs előrejelzés. Hangsúlyozta azt is, a monetáris tanács csak Magyarország kockázati megítélésének tartós változására reagál. MTI