A pénzügyi lízing

2001. február 06. kedd - 15:27 / PP Online
  •    

A pénzügyi lízing szakágazat a tevékenységek országos besorolásában az „Egyéb pénzügyi tevékenység” alágazathoz tartozik és ez utóbbi a „Pénzügyi tevékenység (biztosítás nélkül)” ágazat része.

A statisztika, a TEÁOR, a lízing különböző formáit (eléggé mechanikusan) 3 különböző csoportba sorolja. A fent említett pénzügyi lízing értelemszerűen a pénzügyi ágazatba sorolódik, de az operatív lízing a lízingelt berendezések jellegétől függően kerültek besorolásra a 71-es „Kölcsönzés” ágazatba, míg az ingatlanlízing a 70-es „ingatlanügyletek” ágazattevékenységeinél szerepel.

A szektorban dolgozó cégek száma 1999-ben 1998-hoz képest kis mértékben, mintegy 18%-kal emelkedett.
Az 1999-es évben számos többségében banki tulajdonnal alapított résztvevő jelent meg a lízingpiacon. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint tagjaik száma 2000-ben 39, amelyek között többségben vannak a banki illetve nagyvállalati tulajdonban álló lízingtársaságok. A kínálati piac erősödése és részben a törvényi szabályozás következtében a lízingtársaságok egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak. A hazai bankpiacon végbemenő fúziós hullám vélhetően a lízingpiac további racionalizálódását okozza a közeljövőben, és a teljes körű és magas színvonalú szolgáltatások térnyerése várható lízingpiacon is.

A szakágazat saját tőkéje 1999-ben 30%-kal nőtt 1998-hoz képest. Ez a növekedés meghaladja a cégek számának emelkedési ütemét és arra utal, hogy valóban a tőkeerősebb banki illetve nagyvállalati háttérrel rendelkező társaságok állnak egyre inkább a lízingtársaságok hátterében. A nettó árbevétel 1998-hoz képest mintegy megduplázódott 1999-ben ami jól tükrözi a lízingtársaságok erőteljes térhódítását. A Lízingszövetség adatai szerint az összes termelő-beruházás 13-14%-a – az 1998. év hasonló adatánál 1%-kal nagyobb érték – a lízingcégeken keresztül bonyolódott le, azaz a fejlesztésekben jelentős részt képviselnek a cégek. Összességében a lízingtársaságok által megvásárolt nettó eszközérték meghaladta a 308 milliárd forintot. Az összes eszközalapú finanszírozás tekintetében l999-re tovább nőtt a gépjárművek (személygépkocsi és haszongépjármű) meghatározó részaránya, ami a növekedés motorja volt.

A szakágazatban 1998-ban a nettó árbevétel 27%-át az export tette ki, ami 1999-re gyakorlatilag a nullára redukálódott. Az egy főre jutó nettó árbevétel adatok alapján 1998-hoz képest a pénzügyi lízingtársaságok hatékonysága ha kis mértékben is, de javult, azonban az 1996-os szintet még mindig nem érte el.

A szakágazat adózás előtti eredménye az 1998-as, korábbi évekhez képest dinamikus fejlődése után 1999-ben jelentősen visszaesett. A lízingtársaságok 1999-ben nagy összeggel egészítették ki céltartalékaikat.

Az adózás előtti eredmény csökkenésének ellenére a tulajdonosok az 1998-hoz képest nagyobb osztalékot vettek fel. 1999-ben a meghatározó költségnemek a forgalom bővülését meghaladóan nőttek.

Részletes elemzés

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor