“A kormány csomagja? Még rontott is a helyzeten!”

2009. augusztus 17. hétfő - 17:22 / MTI
  •    

Fél évvel azután, hogy Barack Obama elnök elindította a 787 milliárd dolláros ösztönző csomagot a gazdaság rendbetételére az amerikaiak többsége úgy érzi, a szövetségi segélyáradat túl sokba került, és túl keveset tett a recesszió megállítására - derült ki a USA Today című napilap hétfőn közölt felméréséből.

A USA Today és a Gallup Poll közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka úgy látja: az ösztönző csomagnak nincs hatása a gazdaságra vagy még rontott is a helyzeten. A megkérdezettek 60 százaléka kételkedik abban, hogy a központi stimulus segíteni fog a gazdaságon az elkövetkező években. Csak a válaszolók 18 százaléka érzi úgy, hogy az ösztönző csomag javított személyes helyzetén.

A USA Today szerint a felmérés arról tanúskodik: Obamának nehézségei lesznek, hogy a közvéleményt meggyőzze, ösztönző csomagja fordított a gazdaság helyzetén. A kormánynak a kétkedés miatt nem lesz egyszerű dolga az egészségügy reformjának végigvitelében sem. A lap azt írta, a közgazdászok többsége szerint a recesszió súlyosabb lett volna a szövetségi ösztönző intézkedések nélkül, arról viszont eltérnek az értékelések, mennyiben segítettek azt leküzdeni.

A hétfői The Washington Post szerint annak ellenére, hogy a sérült amerikai gazdaság az utóbbi hetekben a javulás jeleit mutatta, sok közgazdász, akit meglepett a visszaesés mértéke, a kedvezőtlen folyamatokat hangsúlyozza. A Politico magazin megjegyezte: az ellenzéki republikánusok nem örülnek a gazdaság gyengélkedésének, de azt hangsúlyozzák, hogy a kormányzati ösztönző politika nem járt kellő eredménnyel és túl költséges volt.