A hiányt tartják, a bankadót beszedik

2010. július 01. csütörtök - 10:24 / PP/MTI
  •    

A pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány döntött arról, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre - jelentette be Matolycsy. Döntött a kormány a 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést.

A kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött. Elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig, 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni – közölte a miniszter. Döntött a kormány 10 kisadó megszüntetéséről, hetet még az idén, hármat jövőre szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is. Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség.

50 liter, 50 millió

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni – mondta Matolcsy. Hozzátette: hasonló döntést hoztak a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.

A kormány szerdai ülésén három tagú tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel: a bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárdot várnak – mondta Matolcsy György.

A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót – ismertette Matolcsy. Megismételte: a 200 milliárdos összeg "kőbevésett". A bankoknak céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét.

Bejelentette azt is: devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 31-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat.

Mennek az IMF-hez

Matolcsy György, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismételte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

A babysitter nem adózik
A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kabinet arról is döntött, hogy olyan értelmű törvényjavaslatot terjeszt majd a parlament elé, amely a családoknál végzett házi munkáért, idősek segítéséért kapott jövedelmet kivonja az adózás alól. "Ha valaki egy családnál házi munkát végez, gyermekgondozásban vesz részt, vagy idősek ellátását segíti, az ilyen jellegű munkát adórendszeren kívüli keresetnek nyilvánítja a kormány" – mondta a miniszter. Aláhúzta: ezeknél a munkáknál megszünteti a kormány a szjá-t, a tb-fizetési kötelezettséget, a munkaadó családnak csupán az lesz a dolga, hogy 1.000 forintos egyszeri, havi/fő regisztrációs díjat fizessen be.

Év végéig lesz gázárkompenzáció

A kormány év végéig biztosítja a gázárkompenzációt – közölte Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet – tette hozzá.

Adóváltozások

A kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcs alkalmazási körének kiterjesztése – a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében 2010. július 1-jétől 50 millió forint pozitív adóalapról 500 millió forintra változik úgy, hogy a kedvezményes kulcs alkalmazása nem kötődik feltételek teljesítéséhez. A mikro, kis- és középvállalkozások számára a 10%-os adókulcs lesz érvényben.

Ez a kormány tervei szerint áves szinten 140 milliárd forinttal, 2010-ben 70 milliárd forinttal csökkenti a kkv szektor terheit. A társaságiadó-mértékeket érintő módosítás közel 260 ezer pozitív adóalappal  rendelkező társas vállalkozás számára (az adóbevallást benyújtó kb. 354 ezer társas vállalkozás mintegy 73%-ának) jelent adócsökkenést. Az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó-befizetése 2010-ben kb. 1,3  milliárd forinttal, 2011-ben pedig kb. 5 milliárd forinttal csökken.Közel 155 ezer, nyereséget kimutató egyéni vállalkozó adóterhelését mérsékli, részarányuk az összes, adóbevallást benyújtó, vállalkozói jövedelemadózást alkalmazó mintegy 264 ezer fős egyéni vállalkozói körön belül kb. 59%.

Az intézkedés fehérítő hatású lehet a jelenleg nulla vagy negatív adóalapot kimutató, 94 ezerre becsült társas vállalkozás (társas vállalkozásokon belüli részarányuk nagyjából 27%) számára. – írja a kormányszóvivői tájékoztatóban.