A héten megint drágulhat a benzin

2012. május 18. péntek - 10:41 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 5 forint körüli, míg a gázolaj esetében 2-3 forint áremelést indokolnak 21-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 431 forint, a gázolajé pedig 433 forint lehet május 23-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest enyhén tovább csökkent, átlagosan 0,8%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára ennél jelentősebb mértékben, szintén csökkent, heti átlagban 2,5%-kal. A forint a dollárral szemben viszont számottevően tovább gyengült, átlagosan 4,5%-kal – áll a GKI Energiakutató Kft. heti elemzésében. 

Forrás: GKI Energiakutató
Forrás: GKI Energiakutató

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,6%-os, míg a gázolaj esetében 1,8%-os emelkedést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 5 forint körüli, míg a gázolaj esetében 2-3 forint áremelést indokolnak 21-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 431 forint, a gázolajé pedig 433 forint lehet május 23-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 11, a gázolaj 18,5%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 8,5%-kal kevesebb benzint és kb. 14,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.