A biztosítók is megszenvedik az extra adót

2010. július 28. szerda - 12:43 / piacprofit.hu
  •    

Sokan felemelték már a hangjukat a pénzügyi szektort sújtó különadó miatt, a biztosítók most attól félnek, hogy kétharmaduk veszteséges lesz. Az EU szerint az extra adó, amely nem tűnik el teljesen három év múlva, gondokat okozhat annak a magyar gazdaságnak, amelynek a megmentéséért hozták létre.

 

Sok állás megszűnhet
A biztosítási szektor jelenleg közel 30 ezer embert foglalkoztat, az új szabályozás miatt várhatóan beinduló „fiókosodási hullám” következtében viszont számolni kell a szektorban foglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenésével – állítja a MABISZ. Másik kedvezőtlen következmény lehet, hogy a magyarországi tevékenységgel kapcsolatos döntéseket előbb-utóbb nem Magyarországon hozzák majd meg.

A törvény szövegébe az utolsó pillanatban bekerült módosítás – amely a korrigált díjbevétel 6,2 százalékában határozza meg a hozzájárulás mértékét – 2,5 milliárd forinttal emelte meg a magyarországi biztosítók által befizetendő adót, amely így összesen 38 milliárd forintra emelkedett. A biztosítók tavaly, „különadó" nélkül 45 milliárd forintot fizettek be az államkasszába adó és különböző járulékok formájában, így a most bevezetett különadó 85 százalékkal növeli meg a biztosítási szektor befizetéseit – közölte közleményben a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A szervezet szerint azért sem jött a legjobbkor az új adónem, mert a hazai szektor zsebéből az árvíz már kihúzott 30 milliárd forintot.

Mindezeknek megfelelően a MABISZ állítja, hogy az extra adó nem veszi figyelembe a társaságok működésében 2009-ben, illetve 2010-ben bekövetkezett változásokat, így például a portfólió-átruházásokat, a tevékenység megszüntetését vagy bővítését, vagy akár a jelentős állományvesztést. Éppen ezért a biztosítók kétharmada veszteséges lehet 2010-ben, több cég eredménye a különadó miatt fordul majd mínuszba – közölte a szervezet.

EU: nem megfelelő struktúra

Múlt heti nyilatkozatában nem kívánt véleményt nyilvánítani a kormány adócsomagjáról Michel Barnier, az unió belső piaci biztosa, közvetetten mégis utalt rá, továbbra sem tartják megfelelő struktúrának a magyar bankadót. „Nincs olyan pénzügyi szereplő, olyan termék, olyan piac, olyan terület, amely kibújhatna egy megfelelő szabályozás és ellenőrzés alól" – hangsúlyozta ugyanakkor Michel Barnier. A szakember leszögezte, utólag „objektíven és szigorúan" ellenőrzik majd a megszületett jogszabályokat, hogy megfelelnek-e a közösségi jog előírásainak.

A Bizottság az EU/IMF tárgyalások megszakadása után közleményében arra mutatott rá, hogy a kormány által javasolt egyes törvénytervezetek „piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek".

Három év múlva is lesz különadó

Orbán Viktor, az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája során elmondta, hogy a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagban szereplő bankadó három év múlva történő esetleges kivezetése nem jelenti azt, hogy Magyarországon nem lesz bankadó.

"Az a kérdés, hogy milyen típusú bankadó lép a kétségkívül magas, agresszívnek minősíthető, a magyar gazdaság bajaihoz mért nagyságrendű jelenlegi helyébe. Ennek eldöntése előtt meg kell nézni, hogy milyen megoldások születnek addig Európában és az Egyesült Államokban" – közölte a miniszterelnök.

Európai körkép
Az európai országok egy részében egyáltalán nem létezik biztosítási adó. Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Lettországban, Lengyelországban nincs ilyen, Romániában az életbiztosításokra 0,3, a nem életbiztosításokra 0,5 százalékos adót vetettek ki. Nem terheli adó az életbiztosításokat Dániában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Horvátországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában sem.