Európa új partnert talált – így vág vissza Amerikának

2018. július 18. szerda - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

A EU történetének legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását kötötte Japánnal. Az egyezmény eltörli a vámokat, jelentősen növeli majd a forgalmat és árcsökkenéseket is hoz a fogyasztóknak.

A várhatóan jövőre életbe lépő megállapodás alapján megszűnnek a kétoldali vámok és eltörlik az európai áruk japán ellenőrzésére vonatkozó előírásokat.

pixabay.com

pixabay.com

Az Unió számára Japán eddig is fontos kereskedelmi partner volt, de a forgalmat korlátozták a vámok, amelyek például az európai élelmiszerekre, borokra, vagy cipőkre magasak voltak.

Sokat várhat az egyezménytől az európai gyógyszer – és gyógyáruipar, a mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel és a járműipar. Csak a húsáruk vámmentességétől az export 180 százalékos növekedését várják.

Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik
A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

Japán oldalról az autóknál várnak nagyobb kivitelt: kocsijaikra az Unió eddig 10 százalékos, a haszonjárművekre akár 22 százalékos vámot vetett ki.

Összességében évi 1 mrd. euró vám-megtakarítás várható az uniós exportőröknél, Ugyanakkor nyílt kérdés, hogy a vámcsökkenések hasznából mennyit nyelnek le az importőrök, a kereskedelem.

Az Európai Bizottság az Unió gazdasági teljesítményének 0.6 százalékos emelkedését várja a megállapodástól. Annak elfogadása az Európai Parlamentben bizonyosra vehető, nemzeti parlamentek jóváhagyása nem szükséges. A „Jefta“ egyúttal fontos jelzés Amerikának: miután Donald Trump elnök hadat üzent a szabadkereskedelemnek, az EU és Japán kitartanak mellete.

(Forrás: Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.