A turizmusnak is betesz a Brexit

2016. június 28. kedd - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint négymilliárd fontot vesztenek britek csak a nemzetközi turisztikai költés visszaesése miatt a Brexit után - írja egy friss szakmai tanulmány.

A kilépés csak a nemzetközi turisztikai költés visszaesése miatt évi 4,1 milliárd font veszteséget okozhat a brit turizmusgazdaságnak – írja a Travelzoo tanulmányára hivatkozva a turizmus.com.

üres hotelszoba

Kép: Pixabay

Az internetes médiacég által megkérdezett német, olasz és spanyol turisták egyharmada, valamint a franciák egynegyede nyilatkozott még a népszavazás előtt úgy, hogy kevésbé szívesen utaznának az Egyesült Királyságba, ha a britek az EU elhagyása mellett döntenének. Tízből négy EU-állampolgár amiatt is aggódott, hogy a kilépés nagyban megdrágítaná az utazásokat. De nemcsak az uniós állampolgárok (akik egyébként a beutazó turisták majdnem háromnegyedét teszik ki Nagy-Britanniában) kedvét veszi el a kilépés, Kanadából és az USA-ból is hasonló válaszok érkeztek. Észak-Amerikából egyébként az utazók több mint egytizedét veszíthetik el a britek a döntés miatt a tanulmány szerint. Néhány francia és spanyol válaszadó pedig annak a véleményének is hangot adott, hogy egy ilyen döntés után a brit turisták számára meg kellene emelni az idegenforgalmi adót.

Brexit: csak most jön a neheze!
A június 23-i népszavazáson egyértelművé vált, hogy a brit szavazók többsége szerint az Egyesült Királyságnak nincs helye az EU-ban, amivel hosszú jogi, kereskedelmi és diplomáciai egyeztetések veszik majd kezdetüket az unió és a szigetország jövőbeni kapcsolatáról. A britek kilépésével ugyanis olyan kulcsfontosságú területek kerültek ki az unió hatásköre alól, mint például a kereskedelem, a környezetvédelem vagy az adatvédelem, amelyeknek a jogi alapjait és politikai feltételeit az elkövetkezendő két évben kell újradefiniálni – ez pedig jelentősen átalakítja majd az Egyesült Királysággal való kapcsolatunkat is. Az együttműködés végleges formájáról tehát továbbra is csak találgathatunk, az azonban biztos, hogy a Brexit több intézmény és vállalat működésére is drasztikus hatással lesz. Lássunk néhány lehetséges forgatókönyvet!

A brit szállodaipar is erős ellenszelet kaphat a kilépés miatt. A várhatóan alacsonyabb GDP-vel párhuzamosan gyengébb belföldi keresletre és költésre, valamint magasabb munkanélküliségre lehet majd számítani. A bizonytalan gazdasági környezet a hotelberuházások visszaesésével is járhat. Mindez negatívan érintheti a londoni szállodapiacon nagy fontosságú üzleti turizmust.

Másfelől, az angol font gyengülése bizonyos fokig vonzóbbá is teheti a londoni szolgáltatásokat, sőt az is lehetséges, hogy ellensúlyozni tudja a hazai kereslet kiesését. A szakértők emellett azt is kiemelik, hogy rövid távon negatív hatással járhat a többi EU-ország csalódottsága.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek