A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér

2017. november 13. hétfő - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Csehország  és Litvánia tíz év múlva, 2026-ig elérheti az EU-országok egy főre jutó nemzeti átlagtermékének 90 százalékát, Magyarország akkor csak 75 százaléknál tart majd, mutatja a  Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) felmérése. A magyar bérszínvonalnál csak a román és a bolgár alacsonyabb a térségben - de a kilátások biztatók.

Az Intézet jelentése szerint a kelet-középeurópai uniós országokban a gazdasági fellendülés a vártnál  erőteljesebben érkezett, ezért nemzetközi megfigyelők felfelé módosították elvárásaikat. Az országcsoport átlagos idei gazdasági növekedése 4 – 4.1 százalékos lesz, jövőre átlagosan 3.7 százalék. Miután ez a növekedés meghaladja a nyugat-európai országokét, érezhető lesz a felzárkózás ütemének gyorsulása: a kelet-középeurópai növekedési ütem 2019-ig átlagosan két százalékkal lesz magasabb, mint nyugaton.

felfelé irányuló nyíl üzletemberek mögött

Kép:Pixabay

A bécsi kutatók Magyarországon idén 4 százalékos gazdasági növekedést várnak, amely jövőre 3.9, 2018-ban pedig 3 százalékos lehet. A térségben a román gazdaság fejlődhet a leggyorsabban, idén 5.7, a következő két évben pedig 4.5 illetve 4.6 százalékkal. Mindez arra mutat, hogy a térség felzárkózása a korábban vártnál valamivel gyorsabb ütemű lesz és a folyamat  – legalábbis középtávon –  fennmarad, méghozzá anélkül, hogy arra hatással lennének  geopolitikai kihívások, vagy politikai egyensúlyhiány.

Ugyanakkor az adatok arra mutatnak, hogy (a térség lakosságának korábbi várakozásai ellenére) még sok időbe fog kerülni a gazdaság

Magyarország döntéskényszerben
Hamarosan el kell döntenünk, hogy Európával tartunk, vagy kívül maradunk a szorosabb integráción. Magyarországnak egy nagyon világos igent, vagy egy nagyon világos nemet kell mondania a szorosabb uniós integrációra, és a döntésnek húsba vágó anyagi következményei lesznek – figyelmeztet Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

nyugati színvonalának elérése, hiszen a legfejlettebb ország, Csehország sem éri majd el még újabb 10 évet követően sem ezt a nívót.

Mutatja ezt a bérszínvonal alakulása is. Míg Ausztriában jelenleg az átlagos bruttóbér 3.600 euró, a térségben Bulgária és Románia után Magyarországon 410 euróval a legalacsonyabb. Szlovénia vezet 1.500 euró körüli átlagbérekkel, Észtországban és Csehországban 1.100 euró körül, vagy afelett járnak a bérek, de többet keresnek már a magyaroknál a horvátok, a lengyelek és a szlovákok is.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor