A szakma felszisszent: Trump jó embere kerül a Világbank élére

2019. február 09. szombat - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Donald Trump az egykori kampány-tanácsadóját és a Világbank heves bírálóját jelölte az utóbbi intézmény élére. David Malpass, a Pénzügyminisztérium államtitkára sem a szakma, sem a Világbank munkatársainak bizalmát nem bírja.

A 62 éves közgazdász jelenleg a Pénzügyminisztérium államtitkára, és korábbi republikánus kormányokban is betöltött vezető posztokat. Az elnökválasztási kampányban síkraszállt Trump „Amerika az első” programja mellett.

A Világbank épülete Washingtonban Kép: hu.wikipedia.org

A Világbank épülete Washingtonban
Kép: hu.wikipedia.org

Jelölésére azt követően volt szükség, hogy Jim Yong Kim, a Világbank dél-koreai, 2016-ban második ciklusára megválasztott elnöke januárban váratlan lemondott, és a magánszektorba váltott. Megerősítésével siettek, hogy ne adjanak lehetőséget Trumpnak, így az elnök lemondását sokan árulásnak tekintik. A szokásjog alapján az intézmény vezetőjét az amerikai kormány jelöli, Kim kivétel volt.

Malpasst a Világbank notórius bírálójaként ismerik, aki többek között kifogásolta a Kínának nyújtott hiteleket – ugyanakkor nem

Mindenki nagy örömére meglepőt húzott a Fed
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meglepetésre változtatott korábbi politikáján, és jelezte: nem kívánja folytatni az irányadó kamat emelését.

egy esetben fontos szakmai kérdésekben tévedett. 2007-ben, a pénzügyi válság küszöbén, akkor a Bear Sterns beruházási bankház fő közgazdászaként azt állította: semmi ok pánikra a pénzpiacokon.

Az elnök megválasztásáról a nemzetközi intézmény 25 kormányzója egyszerű többséggel dönt, ami biztosítottnak látszik. Nem kevesen gondolják, hogy a bank amerikai vezetéssel kevésbé lesz kitéve Trump támadásainak, de nem várható, hogy Malpass alatt megfelelően segítené a környezetvédelem fejlesztését és a szegénység elleni küzdelmet.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor