A nép döntött: kell a közösségi gazdaság. Ehhez kell igazodni a törvényhozásnak

2016. március 01. kedd - 12:30 / piacesprofit.hu
  •    

A fogyasztók mindenhol örömmel fogadják a közösségi gazdaság szereplőinek megjelenését. Van, ahol már a parlament is belátta, most az a feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz, amit az emberek szeretnének, és lebontsa az akadályokat, amelyek a közösségi gazdaság növekedésének útjában állnak. Az ezt kijelentő észt parlament szerint ez lenne a cél Európa más országaiban is.

Az észt parlament múlt pénteki sajtóközleménye szerint Európában először olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amelyben szabályoznák az Uberhez hasonló digitális platformok működését. A törvénytervezetet többek között Taavi Rõivas, észt miniszterelnök, Kristen Michal gazdasági miniszter, Toomas Hendrik Ilves köztársasági elnök, Kaja Kallas EP-képviselő és Kalle Palling, az észt parlament Európai kapcsolatok bizottságának elnöke is támogatja.

“Olyan szabályokat kell alkotnunk, amelyek a mai világban is működőképesek. A technológia lehetővé teszi számunkra, hogy erőforrásainkat okos, rugalmas formában használjuk, és nem engedhetjük meg, hogy a túlszabályozás álljon az innovációból fakadó előnyök útjába” – mondta Kalle Palling. (Itthon ezzel szemben egyelőre a taxisokra vonatkozó rengeteg, extra szigorú szabálynak próbálják alávetni az ubereseket is, például sárgára festenék ezeket a kocsikat is.)

Andrus Ansip, az Európai Bizottság Egységes Digitális Piacért felelős alelnöke szerint az észt vezetők ezzel egy különösen fontos lépést tesznek az európai digitális gazdaság kiépítése felé.

ikonok, jog témájában

Kép: Fotolia

“Az észt parlamentnek nem a közösségi gazdaság mellett vagy ellen kell majd szavaznia; az emberek már döntöttek ezzel kapcsolatban”

“Az észt parlamentnek nem a közösségi gazdaság mellett vagy ellen kell majd szavaznia; az emberek már döntöttek ezzel kapcsolatban. Az észt parlamentnek most az a feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz, amit az emberek szeretnének, és lebontsa az akadályokat, amelyek a közösségi gazdaság növekedésének útjában állnak. Ugyanez lenne a cél Európa más országaiban is” – jelentette ki Ansip.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság – amely jelenleg az Egységes Digitális Piac megvalósításának folyamatát vizsgálja – nem tarthatja vissza a fejlődést: “Az Európai Bizottságnak nincs arra vonatkozó terve, hogy a piacok túlszabályozásával az innováció útjába álljon.”

“Üdvözöljük a javaslatot, amely azt mutatja, hogy a digitális és technológiai innovációt illetően Észtország továbbra is vezető szerepet tölt be Európában. Az olyan digitális platformok, mint, amilyen az Uber, előnyösek a gazdaság számára, valamint több ezer észt állampolgárnak biztosítanak rugalmas kereseti lehetőséget” – mondta Pierre-Dimitri Gore-Coty, az Uber Európáért felelős igazgatója.

Az Ubertől a bevándorlókig tart a megosztás gazdasága
A magányos ISIS-terrorista, a biztonságos életkörülményeket kereső migráns, a lakását bérbe adó vagy a kocsiját megosztó polgár ugyanazon spektrum más-más pontjain húzódnak meg. A P2P új techarzenálja forradalmasítja a gazdaságot, a társadalmat és a magánéletünket.