A német cégek köszönik, jól vannak Magyarországon

2017. október 31. kedd - 10:19 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább javult a magyarországi német vállalatok üzleti optimizmusa, a hazánkban működő német érdekeltségű vállalatok jelenleg kitűnőnek értékelik gazdasági helyzetüket - Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb villámfelmérése szerint.

A vállalatvezetők válaszai szinte valamennyi kérdésben még derűlátóbbak voltak, mint áprilisban, amikor a Kamara konjunktúra-felmérésének eredményei már igen derűlátó üzleti hangulatról tanúskodtak. A vállalati szférában tapasztalt jó hangulat egybecseng a német és a magyar gazdaságra vonatkozó legújabb előrejelzésekkel.

A DUIHK által megkérdezett mintegy 100 vállalat több mint kétharmada (68%-a) jónak tekinti saját üzleti helyzetét, mindössze három százalékuk értékelte azt rossznak. Ez az eredmény még a tavaszinál is érezhetően jobb (akkor 55 százaléknál állt a „jó”, és hét százaléknál a „rossz” válaszok aránya), egyúttal pedig ez a 2005 óta mért legjobb érték. Ugyanakkor nem csupán a jelenlegi helyzetet értékelik minden eddiginél jobbnak, hanem a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat is: a válaszadók 52%-a számít saját helyzetének további javulására és csupán négy százaléka annak romlására. A DUIHK felmérései ebben a tekintetben sem mutattak soha ennél jobb arányt. A jó hangulat természetesen legfőképpen a Magyarországon és a legfontosabb gazdasági partnernél, Németországban uralkodó kedvező gazdasági helyzeten alapul. A jelenlegi felmérésben a válaszadó vállalatok 35%-a számít a magyarországi konjunktúra javulására – ez pontosan megfelel a tavaszi aránynak –, miközben csupán három százalék számol a helyzet romlásával – a tavaszi tíz százalék után.

grafikonduihk

Meghúz minket az export

Ez a derűlátás egybevág számos gazdaságkutató előrejelzéseivel. A szakértők Magyarországon idén körülbelül 3,5 százalékos gazdasági növekedést várnak – ezt az értéket jelezte előre a DUIHK is a tavaszi konjunktúra-jelentésében – és 2018-ban is hasonló növekedéssel számolnak. Németországban a szövetségi kormány éppen a közelmúltban javította kettő százalékra a 2017-re vonatkozó előrejelzését. A növekedés struktúrája is hasonló: mindkét országban a bővülő beruházások, az erőteljes export és a lendületes lakossági kereslet jelentik a fő hajtóerőt. E kedvező folyamatokra való tekintettel a vállalatok készülnek is a kereslet növekedésére.

Chikán Attila: európárti vagyok
Javuló foglalkoztatás növekvő gazdaság, emelkedő fizetések: első pillantásra Magyarország kilátásai fényesnek tűnnek. Azonban hamarosan változik a növekedést fenntartó uniós támogatási rendszer és közben mind többen és többen hagyják el az országot a fiatalok közül, akik fájdalmasan hiányoznak majd a munkaerőpiacról. Chikán Attila közgazdászt, az MTA tagját kérdeztük a magyar gazdaság kilátásairól és a ránk leselkedő veszélyekről.

A felmérésben a válaszadók több mint fele (56%) jelezte, hogy az előző időszakhoz mérve növelné beruházásait a következő tizenkét hónapban, 61%-uk pedig létszámbővítést tervez. Az eddigi felmérésekben soha nem mértek még ilyen magas értéket ebben a két kérdésben.

Üzleti kockázatok

A fejlesztési terveket mindazonáltal veszélyeztetheti néhány kockázati tényező. A megkérdezett vállalatvezetők 75%-a a szakemberhiányt nevezte meg a következő 12 hónap egyik legnagyobb kockázatának, a második helyen 47%-os gyakorisággal pedig a bérköltség alakulásában látnak kockázatot, és csak ezt követően szerepelnek olyan tényezők, mint a kereslet alakulása, a gazdaságpolitikai keretfeltételek vagy a jogbiztonság. Ez az eredmény egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szakképzés további fejlesztése elengedhetetlen feltétele Magyarország hosszú távon is sikeres gazdasági fejlődésének.

Azonban a bérek alakulásával kapcsolatos aggodalom is érthető az aktuális statisztikai adatok tükrében: az idei évben január és augusztus között a bruttó keresetek több mint 11 százalékkal nőttek a versenyszférában. Az ilyen ütemű növekedés tartós fennmaradása számos vállalatnak komoly gondot jelenthet – még a társadalombiztosítási járulékoknál már megvalósult és még tervezett könnyítés tükrében is.

Német–Magyar Üzleti Fórum
Biztos, stabil piacon, Németországban jelenlét: Németországban céggel, vásárokon, kiállításokon jelenléttel, tartományi előnyöket használva, üzleti partnerekkel, a legerősebb európai piacra exportálással. Hosszú távú megrendelés, megbízható partnerség itthon: beszállítóként, üzleti partnerként az itteni német cégekkel, rajtuk keresztül akár a világgal. Egész nap szakmai konzultáció a legjobb szakértőkkel!
Időpont: 2017. november 30.
Helyszín: Budapest, Hotel Hungaria City Center, Rákóczi út 90.

Bővebb információ és regisztráció ITT!