A nem várt mennyiségű gabona a vásárlókedvet is meghozni látszik

2017. szeptember 08. péntek - 20:01 / piacesprofit.hu
  •    

Augusztban mérséklődtek az élelmiszerárak globálisan, miután a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult; a FAO élelmiszerár-index 1,3 százalékkal csökkent.

A fő ok a gabona árának 5,4 százalékos esése a Fekete-tenger környékének jó termelési kilátásai miatt. Ezzel együtt a világ teljes gabonatermelése eléri a 2611 millió tonnát, ami történelmi rekordérték – állítják a FAO szakértői. Közben a mezőgazdasági szezon végével, 2018-ban, a gabonatartalékok is sosem látott mennyiségre duzzadhatnak.

Gazdag búzatermés a Fekete-tenger vidékén.. Kép: ©FAO/ Vladimir Valishvili

Gazdag búzatermés a Fekete-tenger vidékén Kép: ©FAO/Vladimir Valishvili

A legfrissebb előrejelzés már a kimagaslónak ígérkező oroszországi búzatermés – ami bőven ellensúlyozza az ellentétes folyamatokat Kanadában és az Egyesült Államokban, illetve a szintén nagyobb brazil és orosz kukorica- és árpatermés figyelembevételével készült. Rekord várható továbbá a rizstermelésben – valószínűsítik a FAO szakértői.

Óvatos zsugorodás az árakban

Augusztusban véget ért az élelmiszerárak három hónapja tartó emelkedése. A FAO élelmiszerár-index, hónapról hónapra nyomon követve a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 6 százalékkal alatta van az előző év azonos időszakához képest.

A húsárindex, ahogy a gabona is, 1,2 százalékkal csökkent. A cukor 1,7 százalékkal lett olcsóbb a legnagyobb termelőknél (Brazília, Thaiföld és India) jelentkező kedvező kilátások és a Kína és India esetlegesen magasabb tarifái által generált gyenge kereslet miatt.

Ezzel szemben a FAO növényiár-indexe 2,5 százalékot erősödött, köszönhetően a pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj megélénkülő piacának.

Nagy a kereslet a vaj iránt Európában és Észak-Amerikában, így összességében a tejtermékek is drágultak (1,4 százalék).

Szakértők felkavarnák az állóvizet: Európa belvízi halászata a téma
Sokan közülünk gondolkodás nélkül meg tudnánk nevezni egy-két vonuló halfajt, mint a lazac vagy a tokhal, vagy tenyésztett halat (pisztráng és ponty). A mai napon kezdődő FAO bizottság révén épp ezek, illetve más belvízi halfajok kerülnek terítékre.

Erős készletek és kereskedelem

Nagyobb mennyiségben kerül gabona az asztalra, főként búza és rizs, és az állati takarmánynak szánt szemes termények is hatalmas (rekord) mennyiséget érnek el – mutat rá az új FAO előrejelzés.

Mindezek mellett a globális gabonakészletek is rekordmagasságba emelkednek: a 719 millió tonna 2 százalékkal haladja meg az eleve példa nélküli szezonnyitó szintet. Ezen belül is az oroszországi búza-, illetve a brazíliai kukoricaraktárak kapacitása lesz leginkább kihasználva.

Ugyanígy, a gabonakereskedelem is 2 százalékos bővülésnek néz elébe, és a 403 millió tonna gabona, ami várhatóan gazdát cserél, nem meglepő módon ugyancsak rekordnak számít. Ennek hátterében számos nagy gazdaság, mint Kína, Brazília, Irán, Mexikó és az Európai Unió importéhsége áll.