A nagyberuházások húzzák az építőipart

2018. május 11. péntek - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

Márciusban nagyon lelassult az építőipari növekedés, mindössze 1,4 százalékos többletet ért el az ágazat. Az ágazaton belül eltérő az építési kedv az új szerződések alapján, az épületépítéseknél jelentős növekedés, az egyéb építményeknél viszont csökkenés volt éves összevetésben.

 

A korábbi hónapokhoz képest sokkal visszafogottabbá vált az építőipar. A januári 43,2, a februári 26 százalékos növekedés után márciusban mindössze 1,4 százalékos volt a többlet. A márciusi lassulás ellenére az első negyedév így is jelentősnek mondható, 19 százalékos növekedéssel zárult.

Az első negyedévben az két építőipari alágazat közül az egyéb építmények építése 21, a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítések 18,3 százalékos növekedést mutattak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a termelés lassulása mellett az építőipari rendelésállomány támaszt adhat az ágazatnak.

Kép:sxc

Kép:sxc

Március végén ugyanis az épületek építésére vonatkozó rendelésállomány 5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az egyéb építményeké pedig 117 százalékos emelkedést mutatott. Márciusban az épületépítésekre kötött új szerződések 32 százalékkal nőttek éves összevetésben, ez pedig újabb fejlesztéseket vetít előre.

Balogh László kiemelte, felemás helyzetben van az építőipar. Az építési kedv ugyanis tovább nőtt az épületépítési ágazatban, ami elsősorban kereskedelmi és ipari

Nem enyhül a munkaerőhiány, három hónap alatt 16 százalékkal több álláshirdetést adtak fel
Nem mérséklődik a cégek munkaerőigénye, az első negyedévben tizenhét százalékkal nőtt az álláshirdetést feladó cégek, valamint a feladott álláshirdetések száma is az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki a Profession.hu jelentéséből.

ingatlan beruházásoknak köszönhető. Ugyanakkor az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések értéke éves összevetésben ötödével csökkent, igaz a viszonyítási alapot jelentő tavaly márciusi érték kiugróan magas volt.

A szakember szerint a kapacitás- és munkaerőhiány továbbra is korlátozza az ágazat növekedését, közben pedig az alapanyagok is drágultak. A friss adatokból az is látható, hogy ma már jóval drágábban lehet építkezni, a termelői árak jelentősen, 8,2 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor