A nagy címletű bankjegyeket használat helyett otthon őrizgetik a svájciak

2019. augusztus 25. vasárnap - 10:45 / piacesprofit.hu
  •    

A svájci frankos bankjegyek nagyobbik része nincs forgalomban, azokat tulajdonosaik maguknál tartják. A magas névértékű frank-bankjegyeket előszeretettel használják bűnözők.

Az ország Nemzeti Bankjának vizsgálata jutott a meglepő megállapításra, hogy az egyre értékesebb pénznem legmagasabb névértékű, 1,000 frankos bankjegyéből 87 százalék nem forog – sőt, a többit is szívesebben elrakják, mint hogy fizetnének vele. A 200 frankosok 42-60, a 100 frankosok 8-16 százaléka nem forgott a vizsgált, több éves időszakban. Így összesítve a frank-bankjegyek 60 százaléka nincs forgalomban.

Collection of the new swiss banknotes (issued in 2017)

depositphotos.com

“Gyűjtésük” mértéke követi a gazdasági változásokat: az viszonylag alacsony volt a kilencvenes évek közepén, de jelentősen emelkedett a legutóbbi pénzügyi és gazdasági válság idején.

Amint a Tages-Anzeiger emlékeztet: régen és sokan óvtak már a magas névértékű frank-bankjegyek kibocsátásától, mivel azokat előszeretettel használják bűnözői szervezetek. Ebből a meggondolásból kiindulva az euróból már nem bocsátanak ki ötszázast – míg az amerikai dollárból mindmáig a százas a legmagasabb névértékű.