A magyar lakáspiacon is felpörgött a kínai kereslet

2017. november 29. szerda - 14:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén 40 százalékkal nőtt a magyarországi lakásokat célzó, Kínából érkező kereslet. A kínai vevőjelöltek elsősorban a II. és III. kerületben lévő 54–80 millió forintért, valamint a XIV., XVI. és XVII. kerületben lévő, 47–69 millió forint közötti áron hirdetett lakóingatlanokat keresik.

A kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang magyarországi látogatása eredményeként több nagy volumenű beruházás indulhat el, és szorosabbá válhat a gazdasági kapcsolat Magyarország és Kína között. Emiatt a magyarországi lakóingatlanok iránt érdeklődő kínai vevőjelöltek száma tovább emelkedhet. A számuk eddig is nőtt: az idén már 40 százalékkal több érdeklődés érkezett Kínából a magyarországi lakóingatlanokra, mint 2016-ban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Hol keresnek lakást a kínai állampolgárok?

A Kínából érkező érdeklődések 6-8 budapesti kerületre koncentrálódnak az ingatlan.com elemzése szerint. „A fókuszkerületek közé tartozik Budán a II. és a III. kerület, ezekben a városrészekben a Kínából érdeklődők leginkább a 54–80 millióért kínált ingatlanokat keresik. A pesti oldalon a XIV., XVI. és XVII. kerület 47 és 69 millió forint közötti lakásai, házai a legnépszerűbbek a körükben” – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a befektetési cél miatt a belvárosi kerületek közül az V. és VI. kerület is a népszerűbb városrészek közé tartozik: itt tipikusan 78, illetve 42 millió forint értékű ingatlanok iránt érdeklődnek Kínából. Balogh László hozzátette, az elemzés célzottan a külföldi országokból érkező kereséseket vizsgálta, ehhez jön hozzá a már Magyarországon élő kínai állampolgárok által támasztott kereslet.

Ezek a településeken nagyot emelkedhetnek a lakásárak
Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Fokozódik a német kereslet

A külföldiek keresletét vizsgálva kimutatható, hogy Németországból érdeklődtek a legtöbben a magyar lakások iránt, 2017 novemberéig 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkező kereslet pedig éves szinten 10, illetve 30 százalékkal nőtt. A szakember elmondta, hogy az európai országokból érkező kereslet egy része befektetési célú, ennek magyarázata, hogy a magyarországi lakóingatlanok a 2014-ben elindult áremelkedés ellenére is relatív olcsónak számítanak nemzetközi és régiós összevetésben egyaránt. A szakértő idézte az ingatlan.com korábbi, 2017 elején publikált elemzését, ami szerint a tényleges adásvételek alapján a külföldiek részesedése a magyar lakáspiacon 6-7 százalékosra tehető. A külföldiek az idén elsősorban a népszerűbb budapesti kerületekben elhelyezkedő, többek között a XIII. kerületi lakások iránt érdeklődnek. A főváros mellett a Balaton-környéki és a gazdasági szempontból jelentősebb településeken, például Debrecenben, Győrben és Kecskeméten található ingatlanok iránt érdeklődnek külföldről. Népszerűnek számít még a nagy egyetemvárosok közül Miskolc, Pécs és Szeged is.

Ilyenek a hazai lakásárak a környékbeli országokhoz képest
Magyarország az elmúlt években rendre az európai élmezőnybe került a kiadott lakásépítési engedélyek és a lakásárak emelkedése alapján. A magyar lakáspiacnak van még tere a további drágulásnak, mert a környező országokhoz képest még mindig Magyarországon lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a régiós országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Románia – lakáspiacait vizsgálta a legfrissebb hivatalos adatok alapján.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor