A luxuslakás Budapesten is drága, de van ahol még drágább

2018. március 15. csütörtök - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Meredeken emelkedtek tavaly a magyar lakásárak, és valószínűleg az idei évben sem ér véget a drágulás. Budapest azonban még mindig olcsóbb, mint a világ sok más nagyvárosa.

Magyarországon meredeken drágulnak az ingatlanárak és az emelkedés a luxuskategóriában is érezhető. Amíg néhány évvel ezelőtt még az ötvenmilliós lakásár volt a belépő a luxuskategóriába, addig ma már százmillió fölött árulják a luxuslakásokat, a kategória négyzetméterenkénti ára 1,5 millió forintnál kezdődik és a hárommilliót is elérheti. Ez azonban még nem számít drágának más városok luxusingatlanjaihoz képest. A brit piackutató cég, a Knight Frank azt vizsgálta meg, hogy mit vehetünk a világ húsz nagyvárosában egymillió dollárért. A könynebb összehasonlíthatóság érdekében a forint-dollár árfolyamot 250 forintban határoztuk meg, eszerint Budapesten egymillió dollárért 166 négyzetméteres luxuslakást vásárolhatunk egymillió dollárból – azaz 250 millió forintból.

Ugyanez az összeg Sao Paolo-ban azonban még 173 négyzetméterre is elég, igaz a brazil metropolisz a világ egyik legveszélyesebb városának számít. A dél-afrikai Fokvárosban viszont már csak 157 négyzetméterre futja, igaz a fekete kontinens egyik leggazdagabb városában még tavaly is több mint kétszáz négyzetmétert vehettünk volna ezért az árért, de ott is felfutóban van az ingatlanpiac.

Monaco a legdrágább, de ilyen a kilátás - Kép: Pixabay

Monaco a legdrágább, de ilyen a kilátás – Kép: Pixabay

Dubajban, a világ egyik leggazdagabb országában viszont már csak 139 négyzetméternyit vásárolhatnánk, míg az indiai Bombay-ban alig 93 négyzetméterre futná. Ennél is borsosabb ára van a Melbourne-i luxuslakásoknak, ott csak 90 négyzetméterre lenne elegendő ez a keret. A floridai Miami városában viszont már csak 78 négyzetméterre lenne elég az a rongyos egymillió dollár, Berlin még ennél is drágább, ott 77 négyzetmétert vehetnénk ebből a pénzből. Los Angelesben egy család már csak szűkösen férne el a megvásárolható 58 négyzetméteren, de Sidney-ben már csak egy kisebb panellakásnyit, alig 48 négyzetmétert vehetnénk.

Szingapúrban viszont már csak egy garzonra futná: 39 négyzetmétert vásárolhatnánk a luxuskategóriában. Londonban már lemondhatnánk a nagy konyháról, 28 négyzetméteren még éppen elfér a teakonyha. Még mindig több a hely azonban, mint New York-ban, ahol 25, vagy Hongkongban, ahol már csak 22 négyzetméteres lakást vehetnénk. Az abszolút csúcstartó viszont Monaco, ahol már csak 16 négyzetméterre elég az egymillió dollárunk. Akkor már inkább mondjunk le némi luxusról….

Így nyaral a felső tízezer
Hogyan pihen a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól elszeparált helyen.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor