A lottónyertesnek nem kell tartania a vagyonosodási vizsgálattól

2015. április 04. szombat - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Manapság egyre többször hangzik fel a sóhaj: bárcsak ötösöm lenne a lottón! Aztán ha valakinek kihúzzák a számait – jön a motoszkáló gondolat – vajon kell-e utána adót, járulékot fizetni?

Kép: Pixabay

A szerencsejáték szervezésről szóló törvény rendelkezései szerint a lottó állami adóhatóság által engedélyezett számsorsjáték, mely a sorsolásos játékok egyik fajtája. A személyi jövedelemadóról szóló törvény az egyes nyereményjátékokhoz kapcsolódóan eltérő adózási következményeket határoz meg. Az engedélyhez kötött sorsolásos játékból nyeremény címén kapott bevétel egésze külön adózó jövedelemnek minősül, mely után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

A személyi jövedelemadót a kifizetőnek minősülő Szerencsejáték Zrt vonja le, így azt az adózónak bevallásába a bevételt, a jövedelmet, illetve a kapcsolódó adót már nem kell beírnia! Ugyanakkor fontos tudni, hogy a Szerencsejáték Zrt, mint kifizető a megszerzett jövedelemről és a levont adóról adatot szolgáltat az Adóhatóság részére. Ez különösen fontos tudni akkor, ha a nyertes a nyeremény felvétele után jelentős költekezésbe kezd, (mondjuk világkörüli útra megy, vagy telket vesz a Holdon) hiszen ez akár az Adóhatóság, vagy egy „jó akaró” figyelmét is felkelthetné. Ilyenkor a kifizető által szolgáltatott adatok miatt a magánszemély – legalábbis a NAV-tól – biztonságban érezheti magát, mivel az Adóhatóság saját rendszerében látja a vásárlások forrását, így nem indít feleslegesen vagyonosodási vizsgálatot – nyugtat meg Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Tekintettel arra, hogy a lottó nyeremény külön adózó jövedelemnek minősül utána társadalombiztosítási járulék, illetve szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség sem keletkezik. Szintén nem kell a kifizetett összeg után egészségügyi hozzájárulást sem megállapítani, bevallani és megfizetni, mivel a személyi jövedelemadó törvény által meghatározott nyereményből származó jövedelmet nem említi az EHO törvény azon elkülönülten adózó jövedelmek között, melyekhez kapcsolódóan egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik.

A fentiek alapján már meg is könnyebbülhetnénk, hogy csak 16 százalék adóteherrel jár a nyereményünk kifizetése, de ne felejtsük el, hogy a kifizetett nyeremények és a megvásárolt lottószelvényekből befolyt összegek hányadosát jelentősen csökkenti a játékadó, mely lottó esetén a havi nyereményalap 24 százaléka. De tegyük szívünkre kezünket, kit zavarnának a fenti adóterhek, ha 225 forint ellenében hozzájutna a várható 3 565 millió forintos főnyereményhez?

Vagyonosodási vizsgálat: így nem farag rá!
A NAV adóellenőrei minden területen ellenőriznek, és a kiterjedt ellenőrzéseket sokszor vagyonosodási vizsgálatok is kísérik. Szakértőnk segítségével megmutatjuk, mit tegyen, vagy ne tegyen egy ilyen esetben.