A legjobb irodák már az építés alatt elkelnek

2018. február 08. csütörtök - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

A kedvező reálgazdasági folyamatok, a magyar gazdaság közel 4 százalékos bővülése, a fogyasztás és a reálbér jelentős emelkedése és a csúcsra járatott üzleti bizalmi index tovább lendíti az ingatlanpiacot is 2018-ban. A világon visszatérőben van az infláció és hosszú idő után a kamatok is emelkednek, ez pedig további áremelkedést okoz az ingatlanpiacon, figyelmeztet a CBRE ingatlantanácsadó cég.

2018-ban akár 260-280 ezer négyzetméter új irodaterület is elkészülhet Budapesten és a lendület 2019-ben is kitart: további 250 ezer négyzetméter épülhet. Van is rá kereslet, hiszen az elmúlt években az üresen álló terület aránya történelmi mélypontja körüli szintre (7,5%) esett vissza, és a vállalatok is folyamatosan terjeszkednek, így nem meglepő, hogy az idén átadásra kerülő irodaházak 60 százaléka már előbérletben elkelt.

Fotó: SXC

Fotó: SXC

„Közép-Európa tartós és erős gazdasági növekedés időszakában van, ami nem hagyja érintetlenül az irodapiacot sem: mind a keresleti, mind a kínálati oldal a következő években erőteljesebben nő majd, mint a nyugat-európai fővárosokban.” – magyarázta David Johnston MRICS, főigazgató, a CBRE tanácsadási és tranzakció-menedzsment vezetője.

Az egyre modernebb irodákért a fejlesztők egyre magasabb bérleti díjat kérnek, amit a bérlők jelentős része meg is fizet, hiszen egyre fontosabb a megfelelő és kellemes munkakörnyezet a munkaerő megtartásában – márpedig ez ma Magyarországon a legtöbb vállalatnak központi kérdés.

Az árakat ráadásul a folyamatos költségnövekedés is felfelé hajtja: a CBRE számításai szerint az A-kategóriás irodaházak építési költségei az elmúlt két év alatt 26 százalékkal nőttek, ezen belül a munkaerő költsége 40 százalékot drágult. A jelenlegi épületek átlagos, 13-14 eurós négyzetméterenkénti díjával szemben az új építésű irodaházaknál a bérleti díj már 15-15,5 euró körül van.

Az inflációs nyomás a CBRE előrejelzése szerint a lakóingatlanok építése és az állami, infrastrukturális beruházások is óriási kapacitásokat kötnek le az építőiparban – ez pedig a munkaerő és az alapanyagok árának további emelkedését vetíti maga elé, miközben a magyar építőipar teljesítőképessége véges.

Az idei év is az ingatlanpiacé lesz
A hazai ingatlanárak immár ötödik éve folyamatosan nőnek, az építkezési kedv és az új beruházások rekordokat döntenek. 2017 egyértelműen az új lakás építések éve volt, az első kilenc hónapban mintegy 8000 új lakás épült és további 28 ezerre adtak ki építési engedélyt.

A magyarországi ingatlanpiacot nem csak a bérlők és a fejlesztők kereslet-kínálat dinamikája határozza meg, de jelentős a befektetői érdeklődés is.

Közép-Európában a magyar befektetési piac nőtt a legdinamikusabban a mélypontnak számító 2012 óta – mintegy évi 70%-kal, szemben a régió évi 26%-os bővülésével.

A budapesti és a szomszédos prágai és varsói irodapiac közötti árkülönbség miatt a magyar főváros vonzó a befektetőknek, reálértéket és reálhozamot kínálva, a jövőbeni értéknövekedés mellett – minden ingatlanpiaci szektorban” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE tőkepiaci főigazgatója.

Cégvezetés & irányítás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor