A különadók és a korrupció a gyenge pontjaink a Bizottság szerint

2017. május 23. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Közzétette az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő egy-másfél évre fogalmaz meg javaslatokat az egyes tagállamoknak.

Az oktatást, az aktív munkaerőpiac növekedését és a befogadó növekedést kellene támogatnia a jövőben Magyarországnak a Bizottság szerint, ennek szellemében fogalmazta meg a következő időszakra országspecifikus ajánlásait.

Az elindult gazdasági fellendülést tovább segítő, ugyanakkor fenntartható költségvetési irányvonal tartását javasolja a Bizottság a magyar kormánynak, emellett az adórendszer egyszerűsítéséről is ejtenek szót. Az alacsonyabb jövedelműek adóterheinek csökkentése mellett leginkább a torzító hatással bíró ágazati különadók megszüntetését javasolják ennek érdekében. Az ajánlás szerint továbbra is túlságosan magas a GDP arányos adóteher (főleg a gyermektelenek számára), a gyakori szabályozás változásokat pedig az üzleti tevékenység legnagyobb akadályának látja.

magyar zászló

Kép:sxc

Szintén rossz hatással van a jelentés szerint az üzleti környezetre a magas korrupciós kockázat, különösen a közbeszerzések esetében javasolják az átláthatóság növelését, és a verseny élénkítését.

A Bizottság megállapítása szerint a kormány továbbra is túlságosan beavatkozik egyes piaci szegmensekbe, és nem tett jelentős lépéseket a szolgáltatói szektor szabályozási környezetének lazítására sem (példaként a szemétkezelést, kiskereskedelmet, tankönyvkiadást és a mobilfizetési rendszereket említik). A különösen a kiskereskedelmi szektorban meglévő korlátozások nemcsak a piac dinamikáját korlátozzák, de a befektetéseket is visszafogják, miközben a befektetőkben bizonytalanságot keltenek a dokumentum szerint.

A dokumentum változtatásokat javasol a közmunkaprogrammal kapcsolatban is, amennyiben annak sokkal inkább az elsődleges munkaerőpiactól legtávolabb álló rétegekre kellene fókuszálnia, emellett aktív munkaerőpiaci intézkedéseket szorgalmaz a hátrányos helyzetű csoportok oktatásban való nagyobb részvételének elősegítése mellett. A javaslat kitér a szociális juttatási rendszer problémáira is, többek között az unióban legrövidebb, jelenleg három hónapos munkanélküli ellátás időtartamának növelésére.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor