A külföldi piactól várják a fellendülést a nagyvállalatok

2019. március 12. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az előző negyedévi mélyponthoz képest jelentősen javultak a hazai vállalatok következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásai, de még ezzel együtt is szerény bővülést várnak a cégek idén – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index.

A hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami nagyvállalatok derűlátóbbak lettek pénzügyeik jövőbeni alakulását illetően. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint a jelenleginél átlagosan 2 százalékkal vár nagyobb árbevételt a szektor. Ez mindenképpen figyelemre méltó előrelépés az előző negyedévhez képest (1,2 százalék), amivel így megtört az egy éve tartó erőteljes csökkenő trend is.KH_sajtóközlemény_0311.docx

A javulás örvendetes, azonban még ezzel együtt is ez igen visszafogott eredménynek tekinthető, hiszen elmarad a korábban jellemző 2,5 százalék körüli várakozástól, illetve az infláció mértékétől is, ami legfrissebb adatok szerint januárban 2,7 százalék volt” – tájékoztatott Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. Az árbevétel mellett a profitvárakozások is javultak, ugyanis az előző negyedévi mélyponthoz képest dupla akkora, 1,2 százalékos nyereségbővüléssel számolnak idén a cégek.2KH_sajtóközlemény_0311.docx

A javuló árbevétel-várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt tetten érhetők, azonban elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé a bevételt idén.

A mezőgazdaság és az építőipar a húzóágazat
A valós növekedést legjobban tükröző korrigált adatok szerint 5 százalékkal nőtt 2018-ban a magyar GDP. Bár a gazdaság motorját a szolgáltatások jelentették, a 2017-hez képest bekövetkezett növekedés elsősorban a mezőgazdaságnak és az építőiparnak köszönhető – egy friss elemzés szerint.

Míg a belföldi piacon a vállalatok csupán 29 százaléka vár bevételnövekedést idén, addig ez az arány a külföldi értékesítésben már 38 százalék. Ennek megfelelően a hazai piacon 1,1 százalékról 1,8 százalékra, az exportpiacon viszont 1,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett a várt bevételnövekedés mértéke. A javulás mindkét esetben meghatározó, hiszen a belföldi értékesítésben megtört az egy éve tartó csökkenő trend, a külföldi értékesítésben pedig folytatódott az elmúlt negyedévben elindult emelkedő tendencia.