A közelgő csúcsra figyel az olajpiac

2018. november 30. péntek - 09:05 / piacesprofit.hu
  •    

A hétvégi G20-as csúcs jelentős változásokat hozhat a nyersolaj-árakban. A Buenos Aires-i állam- és kormányfői találkozók meghatározhatják az év hátralévő részére és a következő hónapokra az olajpiac irányát.

A nyolc hete tartó áresésben a WTI nyersolaj visszatért az 50 dollár/hordó szintre, és elvesztette a 2016 februárja óta szerzett nyereségének felét. Az olajár csökkenése pozitívan hat a keresletre, és ezzel enyhít a globális növekedési kockázatokon, különösen Kína és India esetében. A nyersolaj árának esésével várhatóan csökkenni fog az inflációs nyomás, és ez arra késztetheti a Fed Nyíltpiaci Bizottságát, hogy visszafogják a kamatlábemelés tervezett dinamikáját.

Kép: SXC

Kép: SXC

Ugyanakkor több tényező is támaszt szolgáltathat az olajáraknak a következő hónapokban.

Szaúd-Arábia és Oroszország elindíthat egy folyamatot a termelés csökkentésének irányába – amelyhez később csatlakozhatnak az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának tagországai.

Egy ígéretes orosz-szaúdi megbeszélés hatását erősítheti egy kedvező fordulat az amerikai-kínai viszonyban a hétvégi elnöki találkozókat követően. Szintén a kereslet növekedése irányába hat a globális szintű finomítói aktivitás megugrása – ez napi szinten 1,5 és 2 millió hordó keresletnövekedést jelenthet.

Trump lehet a megoldás a háttérhatalom ellen
Az OPEC a világ legnagyobb kartellje, amely kézben tartja az egyik legértékesebb nyersanyagot. A kőolaj-kitermelő országokat tömörítő szervezet azonban szembekerült azzal az egyetlen emberrel, akivel senki sem szeretne: Donald Trumppal.

Putyin a héten kijelentette, hogy Oroszország számára költségvetési szempontból a 60 dollár körüli hordónkénti ár már megfelelő lenne – ugyanakkor Szaúd-Arábiának egy 90 dollárhoz közeli hordónkénti árra van szüksége. A 2016 szeptemberében rendezett G20-as csúcson a két ország megbeszélése megalapozta az Opec-tagok és az Opec-en kívüli termelők megállapodását a termelés csökkentéséről – a piac árgus szemekkel figyeli majd, hogy ezen a hétvégén sikerül-e elmozdulni egy hasonló megegyezés irányába.