A kormány szerint nincs is munkaerőhiány

2016. október 05. szerda - 14:15 / piacesprofit.hu
  •    

Jelenleg nincs általános munkaerőhiány Magyarországon, és a szakképzési rendszer átalakításával azt kívánják elérni, hogy a jövőben se legyen – vélekedett a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Az NGM államtitkára, Cseresnyés Péter szerint nincs munkaerőhiány Magyarországon és a szakképzési rendszer gondoskodik arról, hogy ne is legyen. Ezzel szemben a Policy Agenda mai felmérése szerint több cégvezető gondolja veszélyesebbnek a munkaerőhiányt, mint a magas adókat. A kis- és középvállalatok relatív többsége (39,7%) szerint a munkaerőhiány jelenti a legfőbb nehézséget, alig lemaradva ettől következik (37,3%) az adórendszer.

egyre képzettebbek a munkavállalók

Kép: Pixabay

Más felmérések szerint  az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. A szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak és az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot. Utóbbi azért is aggasztó, mert éppen egy lakáspiaci boom előtt vagy már elején járunk.

Már 2015-ben látszott, és 2016-ban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a legfontosabb erőforrás az, amit éveken keresztül alábecsültek a magyar vállalkozások: a munkaerő. Ugyanis ez az, ami kifogyott Magyarországon. Ez a legfrissebb statisztikából is jól kivehető: ami első pillantásra jó hírnek tűnik, azaz hogy ilyen alacsony negyedszázada nem volt a munkanélküliség, a valóságban súlyos problémát rejt. A ráta egy év alatt 1,7 százalékponttal, az előző negyedévihez viszonyítva 0,1 százalékponttal, 4,9 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma június-augusztusban 4 millió 386 ezer volt, 135 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett.

„Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta – mondta Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke korábban. (A hiány már a mikrovállalkozásokat is elérte!) Az érdekképviseleti vezető szerint a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van, a feldolgozóipar különböző területein, az idénymunkában, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, a vendéglátásban, az informatikában vagy a mérnökök között. Hozzátette, hogy elsősorban demográfiai okok miatt ez évről évre növekszik.