A kontroll a legfontosabb stratégia

2016. június 15. szerda - 07:30 / PP
  •    

Megjelent a júniusi Piac & Profit! Benne az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, a nyolcmilliárd forint forgalmú Patika tulajdonosa, Lukács Marianna beszél arról, hogy milyen ma Magyarországon vállalkozónak lenni. Természetesen az új cafeteria-szabályok mellett sem megyünk el szó nélkül!

PP 2016/június címlapA tartalomból:

Lukács Marianna: „Rutinból nem lehet vinni a vállalkozást”

Az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár tulajdonosa a családi örökséget konvertálta cégvagyonná. Szerinte az egyik legfontosabb vezetői stratégia a kontroll. Minden üzletembernek szüksége van olyan bizalmasra, aki megerősíti, ha jól dönt, és rávilágít, ha hibás az elképzelése.

Válasz a szakemberhiányra?

Egyre több gazdasági szereplő vállal aktívan részt az oktatásban, annak érdekében, hogy korszerű szaktudású, megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkaerőhöz jusson. A magyar gazdaság számára égető napi probléma – egyes ágazatokban már a működőképességet veszélyezteti – a korszerű tudású, megújulásra képes szakemberek hiánya. Kérdés, hogy mely vállatoknak van lehetősége, kapacitása, pénzügyi  forrása önállóan megoldani az utánpótlást, illetve kinek van módja az oktatási rendszer különböző szintjein bekapcsolódni a szakemberképzésbe.

Miért okozott csalódást az építőipar idei teljesítménye?

Három szempontból vettük górcső alá a magyar építőipar helyzetét. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van az a gazdasági környezet, ahonnan megrendelést remél az ágazat, másrészt mennyire segítik a növekedést tőke- és hiteloldalról a pénzintézetek. Illetve, ha ez a két feltétel adott a válság utáni fordulathoz, akkor vajon van-e elegendő munkaerő a tartós fellendüléshez?

Pénz van, kérdés jól használják-e fel

A kormány tetemes összeget pumpál ipari parkok fejlesztésébe. Az intézkedéstől 50 000 – 100 000 új munkahelyet vár, no meg azt, hogy egy lépéssel közelebb jutunk ahhoz az elképzeléshez, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya. A legtöbb uniós célkitűzésben Magyarország inkább alulvállalja magát, iparosításban viszont úgy tűnik, az élre törünk.

Kis cég, nagy CSR

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar cégek, így háttérbe szorul a felelős működés, gondolnánk. Dehogyis! A CSR az akkut problémák megoldásában is szerephez jut. Tíz évvel ezelőtt csak a legnagyobb multik tudták, mit jelent egy cég esetében a társadalmi felelősségvállalás, mára azonban egyre több cég mindennapi működésének része a CSR.

Sorozatajánló: A bosszúálló angyal

Mi lenne, ha etikus hekkerek azzal fenyegetnének egy bankot, amely több milliárd dollárnyi fogyasztói és lakáshitelt birtokol, hogy ha nem osztja szét a vagyonát, letörlik a pénzeket és az adósságokat mutató adatokat a szervereikről? A Mr. Robot című tévésorozat radikális témafelütés az Occupy Wall Street mozgalom filozófiája nyomán.

Hackeljük meg a növekedést!

Robbanásszerű növekedés minimális pénzráfordítással. Jól hangzik, ugye? Ezt kínálja a legújabb marketing-varázsszó, a growth hacking. Varázslatról azonban nincs szó, sokkal inkább nagyon tudatos elemzésről és némi pimasz ötletességről.

Infografika: Megy a panamázás

Az elmúlt évek nagy adatkiszivárogtatásai botrányai sorába illeszkedik a Panama Papers. 2016. április 3-án hozták nyilvánosságra a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda 11,5 millió fájlt tartalmazó irathalmazát. Újabb pofon ez a gazdagok és híresek renoméjának: akik lebuktak, veszítenek népszerűségükből.

Maradnak a juttatások, de jelentős az adóemelés

A brüsszeli ítélet mögé bújva a kormány jól átszabta a cafeteria-rendszert. Az adómentesen adható juttatások köre marad, a kedvezményesen adható elemek köre jelentősen szűkül, és – a Szép-kártyát leszámítva – az eddig 34,51 százalékkal adózó elemek után jövőre 49,98 százalékot fizet a munkáltató.

A finanszírozás nehézségei

Magyarország a 28. helyről a 63-ra esett vissza a nemzetközi versenyképességi rangsorban és ez összefüggésben van a vállalatok tőkevonzó képességével is. Nem az a baj, hogy a bankok nem akarnak finanszírozni, hanem az, hogy a vállalati mutatók nem adnak elég garanciát a bankoknak, hogy hitelezzenek.

Előszobaprogramot indít a tőzsde kkv-knak

A tőzsdéről sem az üzletemberek sem a befektetők többségének nem a kis- és középvállalatok jutnak eszükbe. Ezen szeretne változtatni a Budapesti Értéktőzsde csapata. Az idei évtől, de 2017-től még erőteljesebben konzultálnak, tanácsot adnak, felkészítenek annak érdekében, hogy a kisebb, növekedésorientált vállalatok számára is a forrásbevonás valós alternatívájává válhasson a részvénykibocsátás.

Felkeltettük érdeklődését? Itt előfizethet!