A későn érők is sokra vihetik

2016. augusztus 14. vasárnap - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Nem mindenki volt már fiatalon csodagyerek, aki megtalálta a módját, hogy hobbijával pénzt csináljon. Sokan sokféle dologgal próbálkoztak és nem jött be számításuk, mire túl a negyvenen egy valamivel végre telibe találtak. Mindannyian világsikerű vállalkozók és alkotók lettek a szakterületükön. Olyan márkák mögött álltak későn kezdők, mint a McDonald's, a Gap, a Universal Studios, a KFC vagy a Wal-Mart.

Még mindig nem jött össze a várva-várt siker, amivel megalapozhatná egzisztenciáját és kiteljesíthetné képességeit? Semmi ok a kétségbeesésre! Persze vannak érvek, amelyek amellett szólnak, hogy jó, ha valaki fiatalon lesz vállalkozó, de egyáltalán nem ez az egyetlen üdvös út. Lássunk néhány példát, ami bizonyítja, hogy lehet valaki nagyon-nagyon sikeres attól, hogy nem futott be húszévesen.

Vera Wang divattervező negyven éves volt, amikor az első ruháját megrajzolta. Azelőtt műkorcsolyázott, az egyetem után pedig a Vogue divatmagazinnál kezdett dolgozni, ahol hamar szerkesztő lett. 1989-ben ment férjez, és mivel nem talált az ízlésének megfelelő ruhát, maga tervezett egyet. Ez olyan jól sikerült, hogy mostanra a legnevesebb esküvői ruhatervezők között tartják számon. Olyan sztároknak dolgozott már, mint Jennifer Lopez, Uma Thurman vagy épp Sharon Stone.

Vera Wang 67 éves. (fotó: wikipedia)

Vera Wang 67 éves.
(fotó: wikipedia)

Stan Lee képregényrajzoló közel állt 39. születésnapjához, amikor végre áttörést ért el a The Fantastic Four-ral 1961-ben. Aztán meg sem állt a Pókember és az X-Men alakjainak létrehozásáig.

Stan Lee 93 életévét tapossa. (kép: wikipedia)

Stan Lee 93 életévét tapossa.
(kép: wikipedia)

Donald Fisher 40 éves volt, amikor feleségével, Doris-szal San Franciscóban megnyitotta első ruhaboltját 1969-ben. A márkanév ismerős: Gap. Termékeik hamar befutottak. A Gap ma a világ egyik legnagyobb divatcége.

A Gap reklámjai New Yorkban. (fotó: flickr)

A Gap reklámjai New Yorkban. Donald Fischer 2009-ben halt meg.
(fotó: flickr)

Robin Chase 42 éves volt 2000-ben, amikor megalapította a kocsimegosztással foglalkozó Zipcart. Bő tíz évvel azelőtt, hogy a megosztás gazdasága elkezdett berobbanni a köztudatba. 2011-ben hagyta ott a céget, hogy újabb startupokat fejlesszen és mentoráljon. A davosi Világgazdasági Fórum tanácsadójaként is tevékenykedik.

Sam Walton, a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Wal-Mart feje 44 is elmúlt már, amikor megnyitotta az első áruházat 1962-ben az arkansasi Rogersben. Igaz Walton nem volt teljesen kezdő ekkor már a kereskedelemben, viszonylag sikeres menedzser volt a húszas-harmincas éveiben más áruházaknál. Eddig tartott, amíg megérett a saját üzletre.

Szuburbiai csendélet. A Walton család több tagja is ott van a Forbes milliárdoslistáján. (fotó: flickr)

Szuburbiai csendélet. A Walton család több tagja is ott van a Forbes milliárdoslistáján.
(fotó: flickr)

Carl Laemmle, Sr. Németországból vándorolt Amerikába, és a Wisconsin állambeli Oskoshban volt szerencsétlen kis ruhakereskedő, aki egyik rossz vállalkozásból a másikba sodródott. Vállalkozásai nyűglődtek, időnként csődbe mentek. Aztán az 1867-ben született férfi 42 évesen valahogy megfogta az isten lábát. 1909-ben fantáziát látott a filmforgalmazásban, s ezzel sikerült is megalapoznia vagyonát. Ebből az üzletből nőtt ki a Universal, mely az 1910-es évek óta a világmárka a filmiparban. Igaz, egészen a 30-as évekig kívülálló, független, “kis” stúdiónak számított, mely elsősorban kosztümös filmekkel és horrorokkal hívta fel magára a figyelmet és szedte be a mozinézők dollárjait. (Az ő Drakulájuk csinált sztárt Lugosi Bélából.) A 30-as években az érdes városi gengszterfilmekkel lépett be a minőségi mozikat készítő stúdiók ligájába. Tény, hogy végül 1936-ban anyagi problémák miatt el kellett adnia a stúdiót. Visszavonultan halt meg 72 évesen 1939-ben.

A Universal Studios játékparkjának bejárata. Universal City filmstúdiótelep olyan nagy, hogy állítólag saját tűzoltóállomása is van. (fotó: flickr)

A Universal Studios játékparkjának bejárata. Universal City filmstúdió telep olyan nagy, hogy állítólag saját tűzoltóállomása is van.
(fotó: flickr)

Henry Ford termékeny feltalálónak számított, nevéhez 161 amerikai szabadalom fűződik. A Ford Company tulajdonosaként a világ leggazdagabb és leghíresebb emberei között volt. A nevéhez fűződő fordizmus nemcsak az autógyártást, de az Egyesült Államok közlekedését és iparát is forradalmasította.
A nagy autóiparos sem volt már éppen fiatal, amikor előállt az autóipart megváltoztató Model T-vel 1908-ban.

Egy cégbirodalmat alapozott meg. Az 1919-es Model T Coupet. (fotó: wikipedia)

Egy cégbirodalmat alapozott meg. Az 1919-es Model T Coupet.
(fotó: wikipedia)

Charles Darwint nem az üzleti világ oszlopos tagjaként tartjuk számon, de tény, hogy ő sem fiatalon tette le azt a teljesítményt, amiért emlékezünk rá: 50 éves volt 1859-ben, amikor megjelent A fajok eredete című könyve. Evolúciós teóriája annyira népszerű és ismert lett, hogy azóta melléknév a neve. Darwini szelekcióról beszélünk, sőt darwini viszonyokról is, ha nagy a verseny.

Tim és Nina Zagat ma ismert étteremkritikusok, akik szintén nem ezen a területen kezdtek. A házaspár mindkét tagja bőven a negyvenes éveiben járt és ügyvédként dolgozott, amikor 1982-ben megjelentették első étterem kalauzukat, a Zagat Survey-t. Azóta a páros gasztronómiai világtekintély.

Julia Child, a hölgy, aki megszerettette az amerikai publikummal a francia konyhát (és akiről film is készült Meryl Streep főszereplésével), kerek 50 éves volt, amikor celeb-séf és gasztronómiai népművelő lett 1961-ben.

Julia Child: jól kifőzte magának a sikert (fotó: wikipedia)

Julia Child: jól kifőzte magának a sikert
(fotó: wikipedia)

Ray Kroc turmixgépeket árusított Amerikában, mielőtt 1954-ben 52 évesen megvette a McDonald’s-ot. Ma ez az egyik legnagyobb gyorsétteremhálózat-franchise a világon. Kroc nevét viszont nem ismerik azok, akik nap mint nap “mekiznek”.

Roy Kroc, a Meki-mogul (fotó: wikipedia)

Roy Kroc, a Meki-mogul
(fotó: wikipedia)

Harland Sanders, a gyorsétterem-franchise másik nagyágyúja, a KFC logójáról ismert alapító sem éppen fiatalon kötött ki a csirkesütögetésnél. A főzéshez szükséges alapokat elég korán elsajátította, miután édesapja hat éves korában meghalt, és édesanyja rábízta kisebb testvérei felügyeletét, valamint a főzést. Hét éves korára már remekül készítette a helyi recepteket. Az ezt követő 30 évben azonban nem a főzéssel foglalkozott, volt biztosítási ügynök, tűzoltó és benzinkutas is. 62 éves volt, amikor végül megnyitotta első éttermét, de még majdnem harminc évig élvezhette a sikert.

A logó én vagyok: Colonel Harland Sanders máig a KFC arca. (fotó: flickr)

A logó én vagyok: Colonel Harland Sanders máig a KFC arca.
(fotó: flickr)

Taikicsiro Mori kereskedelmet tanító professzor 55 évesen, nyugdíjba vonulásakor váltott az ingatlanspekulációra. 1991-ben és 1992-ben 13 milliárd dolláros vagyonnal szerepelt a Forbes milliárdosainak listáján. Egy év múlva halt meg 88 éves korában.

Momofuku Ando 48 évesen találta fel az instant rament, az ikonikus japán tésztás leves könnyen elkészíthető verzióját. Ő is sokáig élvezte a sikert. 97 évet élt.

Jack Cover a NASÁ-nál és az IBM-nél is dolgozott mielőtt 50 évesen vállalkozni kezdett. 1970-ben fedezte fel a tasert gunt, vagyis a sokkoló fegyvert. Szintén hosszú életet élt. 88 évesen halt meg.

(A Business Insider cikke és a Wikipedia anyagai alapján.)