A kereslet élénkíti a bútorpiacot

2018. január 08. hétfő - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

Világszerte gyorsuló ütemben nőtt a fakitermelés. A gazdasági növekedés, az új kelet-európai feldolgozókapacitások és a bioenergia iránti kereslet állnak a globális trend hátterében – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzése szerint.

Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3–6 százalék közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében.

Összesített adatok alapján a leggyorsabb ütemben Európában, Észak-Amerikában és az Ázsia–Csendes-óceán térségben növekedett a legfontosabb faipari termékek (ipari gömbfa, fűrészáru, farostlemezek és pellet) előállítása, ami köszönhető a pozitív gazdasági folyamatoknak, Kelet-Európa kibővült termelési kapacitásainak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

„Napjainkra globális szinten az összes faipari termék előállítása meghaladta a 2008–2009-es válság miatt visszaesett szintet – mondta Mats Nodberg, a FAO erdészeti szakértője. – 2016-ban a növekedés üteme megduplázódott az azt megelőző évihez képest, és ez a trend nagy valószínűséggel folytatódni fog 2017–2018-ban is, a világgazdaság teljesítménye és a megújuló energiák iránti kereslet legalábbis erre enged következtetni.”

Oroszország így megelőzte Kanadát és Németországot, és a világ harmadik legnagyobb forgácslap-előállítója és -felhasználója lett Kína és az Egyesült Államok után. Mindemellett Kanadában is két számjegyű növekedést produkált a szektor a 2014–2016-os időszakban, amely teljesítmény az amerikai gazdasági élénkülésnek, ezen belül is az építkezések felfutásának köszönhető. Az éves növekedésben azonban Kína lett a csúcstartó, ahol 42 százalékkal nőtt a forgácslapok előállítása 2012 és 2016 között.

A fapellet-előállításban hihetetlen mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt években, hogy az Európai Unió által meghatározott

Ipar: sikersztori magyar csavarokkal
A magyar ipar – ezen belül is főként a feldolgozóipar – a rendszerváltás utáni gazdasági átalakulás első évtizedének egyik sikertörténete. Azonban a második évtizedre elfogyott a lendület.

megújulóenergia-célok teljesíthetők legyenek. 2016-ban globálisan 6 százalékos volt a bővülés, évi 29 millió tonna a teljes előállítás – ennek több mint fele a nemzetközi piacokon talált vevőre.

Kontinensünk, Észak-Amerikával együtt, a teljes termelés (58 és 32 százalék), illetve a fogyasztás (81 és 8 százalék) jelentős részéért felel.

A pellet iránti kereslet Ázsiában 17 százalékkal nőtt. Korea előrelépett a harmadik helyre a világ legnagyobb fapellet-importőr országainak listáján az Egyesült Királyság és Dánia után.

 

 

Piac & marketing
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor