A Kádár-korszakra emlékeztet az inflációs adat

2013. szeptember 11. szerda - 20:43 / piacesprofit.hu
  •    

Augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték, ennél alacsonyabb inflációt utoljára 1974 júniusában mértek, akkor 1,2 százalék volt a fogyasztói árindex. Az elemzők szerint még alacsonyabb is lehet a drágulás mértéke.

Negyven éve nem láttunk ilyen alacsony értéket – Kép: SXC

A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek augusztusban – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők az előző hónappal megegyező fogyasztói árakat, éves összevetésben pedig 1,65 százalékos drágulást vártak. Augusztusban ötödik hónapja volt 2 százalékosnál alacsonyabb a fogyasztói árak éves növekedési üteme. A háztartási energia, a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak, valamint a tartós fogyasztási cikkek és ruházkodási termékek árának csökkenésével magyarázta az alacsony inflációt jelentésében a KSH.

Júliushoz mérten az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 10,1 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött az étolaj ára 2,3 százalékkal, a liszté 2,0 százalékkal, a cukoré 1,4 százalékkal és a száraztészta ára 1,1 százalékkal. Drágult a tej, 2,5 százalékkal, a sajt pedig 1,9 százalékkal, valamint a sertéshús ára átlagosan 1,4 százalékkal volt magasabb augusztusban, mint az előző hónapban.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 0,9 százalékkal. Az egyéb cikkek ára 0,3 százalékkal lett magasabb, ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek. Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,0 százalékkal kellett többet fizetni. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,1 százalékkal kellett kevesebb fizetni.

Szintén árcsökkenés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások esetében, előbbiek ára 0,4, utóbbiaké 0,3 százalékkal csökkent. Ez utóbbin belül a víz- és csatornadíjak átlagosan 8,9 százalékkal csökkentek, a szemétszállítás csoportjában 7,7 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.

Tavaly augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt ára, 10,0 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 7,8 százalékkal, a sertéshúsé 6,4 százalékkal és a liszté 5,8 százalékkal. A burgonya 67,4 százalékkal drágább, mint tavaly augusztusban volt, a gyümölcsök 4,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

Csökkent az ára egyebek közt a tojásnak, 12,0 százalékkal, és a cukornak 8,2 százalékkal. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára, alapvetően a cigaretták 14,6 és a bor árának 9,7 százalékos emelkedése miatt, míg a sör és a tömény italok 3 százaléknál kisebb mértékben drágultak.

Tovább mérséklődhet a drágulás

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: ismét rekordalacsony lett az inflációs adat; ehhez főként a nyári rezsicsökkentés járult hozzá, de például a szezonális élelmiszerek, illetve a nyári leárazások miatt a ruházati termékek árának mérséklődése is segítette az augusztusi alacsony inflációt. A szakember arra számít, hogy a következő időszakban lesznek ennél is alacsonyabb adatok, szerinte olyan hónap is lehet, amikor 1 százalék alatt lesz a drágulás mértéke.

Elmondta: novembertől újabb rezsicsökkentés várható, így tartós lehet a rendkívül alacsony infláció, ezért valószínű, hogy a jövő év közepéig még az 1-2 százalékos sávban marad a drágulás mértéke. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2014 második felében és 2015-ben sem fogja meghaladni az infláció a 3 százalékot – fogalmazott.

Jobb hangulatban a gazdaság
Augusztusban kissé emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index értéke. Ez az üzleti várakozások javulásának következménye, a fogyasztói bizalmi index ugyanis csökkent. A gazdasági várakozások a tavaszi javulás után a nyár folyamán összességében nem változtak lényegesen.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője kiemelte: a vártnál jóval alacsonyabban alakuló az infláció mögött az húzódik meg, hogy a szemétszállítás díja összességében 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent, ami még augusztusban is éreztette hatását, illetve a víz- és csatornadíj mérséklésének következményét inkább szeptemberre várta. Az MKB vezető elemzője rámutatott arra is, hogy a dohánytermékeknél nem volt akkora az áremelkedés, mint amire számítani lehetett a júliustól érvényben lévő új rendszertől, amikor is árrést jelentősen megemelték, és ez alapján akár 10-15 százalékos áremelkedést is el lehetett képzelni.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője kommentárjában kiemeli: a várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra zuhant az infláció. Szerinte a meglepetést leginkább az okozta, hogy a dohánytermékek árrésének emelése még nem jelent meg teljesen a fogyasztói árindexben, így ennek hatása a következő hónapokban várható. A közműdíjak júliustól érvényes csökkentésének hatása már gyakorlatilag teljes egészében jelentkezett az augusztusi inflációban – fűzte hozzá.

Szerinte az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással. A dohánytermékek árrésének emelése a következő hónapokban jelenik meg, ezenkívül az elektronikus útdíj bevezetése emelheti valamelyest az inflációt. Az egyes banki szolgáltatások áremelése, valamint a taxi tarifák markáns emelésének hatása szintén szeptemberben jelenhet meg, míg szeptemberig az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése fékezheti az inflációt. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása – írta az elemző.