A hosszú hétvégék előtt is jól ment már a turizmusnak

2017. április 20. csütörtök - 20:05 / PP/MTI
  •    

Nyolc százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben, a legnépszerűbb úti célok Budapest, Eger és Szeged – derül ki a Szallas.hu portál legfrissebb, MTI-nek megküldött elemzéséből. A bővülés ráadásul még a tavaszi hosszú hétvégék előtt realizálódott.

Kiemelik: a bővülés különösen jelentős, mivel nem volt hosszú hétvége idén január-márciusban, miközben 2016 azonos időszakában 3 hosszú hétvége is volt. A közlemény idézi Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, mivel nem volt hosszú hétvége, így a rövidebb, 1-2 éjszakás üdülések adták a foglalások több mint 80 százalékát. (Ideje is elkezdeni költeni, mert több mint 4,2 milliárd forint idén május 31-én lejáró, 2015-ben kapott juttatás van még a Széchenyi Pihenőkártyákon – derült ki a kártyakibocsátók tájékoztatásából.)

A jelentés szerint a foglalások száma a magasabb kategóriájú szálláshelyeken nőtt. Míg tavaly főként a 3 csillagos hotelszobákat választották ebben az időszakban, idén már a 4-5 csillagosakat, utóbbiaknál átlagosan 17 százalékkal többet fizettek a vendégek, mint tavaly ilyenkor. Továbbra is az 50 ezer forint alatti árkategória a legkeresettebb, tízből nyolc üdülni vágyó ezt választotta. A foglalások 15 százaléka szólt 50–100 ezer forint értékű csomagra, az ennél drágább kikapcsolódás pedig tavalyhoz hasonlóan ritkaságszámba ment ebben az időszakban.

Van, ahol dupláznák az átlagbért jövőre
Bár 2010 óta minden turisztikai mutató folyamatos növekedést mutat, nemzetközi összehasonlításban gyengén szerepel a magyar turizmus. A kormányzat áfacsökkentésre és jogszabályi könnyítésekre is nyitott korábbi hírek szerint. Itt találja a részleteket.

Az adatok alapján az első negyedévben még mindig Budapest és Eger bizonyult a legnépszerűbb üdülési célpontnak. A lista további szereplői már 2016-ban is helyet kaptak a top 10 között, de a sorrend némileg átrendeződött. Az előző évben 7. helyen végzett Szeged idén felkerült a dobogó 3. fokára, míg a tavalyi bronzérmes Gyula most csupán a 8. pozíciót érte el. Debrecen és Pécs előbbre léptek, Hajdúszoboszló pedig hátrébb került. Új belépőként Zalakaros foglalta el a 10. helyet, a tavalyihoz hasonlóan Hévíz az 5., Miskolctapolca pedig a 9. lett.

Az elemzésből az is kiderült, hogy kismértékben növekedett a SZÉP-kártyás fizetések száma az előző évhez képest. A kártyákon lévő jelenleg mintegy 4,2 milliárd forintot május 31-ig lehet felhasználni, ezt követően ugyanis a kibocsátó bankok visszautalják a megmaradt pénzt a munkáltatóknak.