A cégvezetők nagyon rossznak tartják a gazdaság állapotát

2018. november 06. kedd - 14:06 / piacprofit.hu
  •    

Nagyot romlott Magyarország versenyképessége 2008 és 2017 között, 2018-ban is csak kis mértékben sikerült korrigálni – ismerteti a Tárki elemzését a hvg.hu. A cégvezetők többsége úgy véli, a kormány gazdaságpolitikája torzítja a piacot.

A Tárki elemzése egy érdekes kettősséget mutat be: a legtöbb versenyképességi felmérésben amíg csakis a szigorúan számszerűsíthető részleteket nézzük, a magyar gazdaság nem is áll túl rosszul. Igazán akkor romlik az itteni állapotok megítélése, amikor azt is figyelembe veszik, hogyan látják a helyzetet a gazdaság szereplői – írja a hvg.hu.

esett a bmi

Kép: SXC

Amiben látványosan a legrosszabb a magyar helyzet, az a vállalatvezetők véleménye: a Világgazdasági Fórum globális indexében például a régiónk összes országa közül itt ítélik meg a leginkább negatívan a cégvezetők a gazdasági környezetet. A gazdaságot a kérdőíveken tíz részterületre bontották fel, Magyarországon a vállalatvezetők mind a tízben rosszabbnak érzik most a helyzetet, mint 2008-ban.

Öt hellyel esett vissza Magyarország a Világbank rangsorában
Bár nőtt a versenyképességi pontszámunk, összességében hátrébb csúsztunk a Világbank Doing Business című éves versenyképességi jelentésében.

A cégek irányítói szerint a versenyképességünket a leginkább az fenyegeti, hogy a munkaerő megrekedt a mostani termelékenységi szinten, és hogy még mindig a relatíve olcsó munkaerőre próbál az ország alapozni. Hiányoznak az oktatási reformok, és az infrastruktúra fejlesztésénél sem veszik figyelembe a versenypiac elveit.

Ezt tovább súlyosbítja az, hogy a kormány gazdaságpolitikája torzítja a piacot a cégvezetők szerint. Sok ágazat van, ahol a kormány nem engedi a piaci alapú működést, így a befektetők sem mernek hosszú távra tervezni.