A budapesti lakások csaknem felét befektetésként veszik

2018. február 12. hétfő - 11:00 / Zubor Zalán
  •    

10-ből 4 lakást befektetési célból vesznek Budapesten, az FHB Index Lakásárprognózisa szerint egyelőre nem valószínű, hogy csökkennének a lakás- és albérletárak, mivel a lakáshiány továbbra is növekszik, és a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) is jó üzlet.

Az FHB és a Duna House adatai szerint két fő tényező miatt nőnek az albérletárak és a befektetési célú lakásvásárlások: az alacsony kamatkörnyezet és a növekvő lakáshiány miatt. Mint írják, 2012-ben Budapesten csak minden 4., azon kívül pedig csak valamivel több mint minden 5. lakást vásároltak befektetési céllal, addig tavaly Budapesten már 10-ből 4 lakást vásároltak úgy, hogy az új tulajdonos nem tervezett beköltözni.

A lakáspiacba való beszállást az alacsony kamatok mellett az teszi vonzóvá a befektetők számára, hogy az elmúlt években a kereslet növekedése miatt jelentősen megnőttek az albérletárak, és a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) piaca is jövedelmező lehetőséget jelent a számukra. Ma ezért az ingatlanbefektetések produkálják az alacsony kockázat mellett elérhető legmagasabb hozamot.

A befektetési lakásvásárlók aránya a vásárlói csoportban (a havi átlagok alapján) (Forrás: FHB Index, Duna House)

A befektetési lakásvásárlók aránya a vásárlói csoportban (a havi átlagok alapján) (Forrás: FHB Index, Duna House)

Várhatóan ugyanakkor mérséklődni fog a befektetési célú lakásvásárlások száma, egyúttal a lakásárak növekedése, mivel az albérletpiac egyre inkább telítődik. A 2008-as válság óta népszerűvé vált, hogy a készpénzes megtakarításokat sokan albérletként kiadott lakásba fektessék, a közelmúltban viszont a megtakarítások nagyobb arányát fektették részvényekbe és más pénzügyi eszközökbe – a 2015-ös csúcshoz képest csökken azoknak a száma, akik a megtakarításukat ingatlanba fektetik. Ugyanakkor a FHB szerint ingatlanba fektetni továbbra is igen biztonságos befektetést jelent.

Egyre nehezebb olcsó albérletet találni Budapesten
Mindezeknek a folyamatoknak az albérlői oldal nem örülhet: nemcsak, hogy az albérletek átlagos ára egyre magasabb, az átlagot jelentős részben az növeli, hogy, legalábbis Budapesten egyre inkább eltűnnek a megfizethető árú albérletek. Az Ingatlan.hu adatai szerint tavaly a lakáshirdetések 33 százaléka reklámozott havi 100 ezer forintnál olcsóbb lakást, idén januárban ez az arány csak 19 százalék volt.

Az albérlőket az állam sem támogatja különösebben: állami bérlakásprogramok hiányában elsősorban a piac szabja meg az albérletárakat, a különböző felvehető támogatások, mint a CSOK pedig inkább a tulajdonszerzést támogatják.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek