A befektetők vesszőfutása: mikor lesz vége?

2018. szeptember 03. hétfő - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben a világ a két gazdasági óriáshatalom, Amerika és Kína csatározására figyel, a feltörekvő részvénypiacok komoly visszaeséstől szenvednek. Ez azonban nem tart örökké – a K&H Alapkezelő lát némi reményt.

Bár a gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg beárazott pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat.

A kereskedelmi háború kiszélesedése miatti piaci félelem a feltörekvő országok kilátásait erőteljesen beárnyékolja, ami a részvényárfolyamokon is mély nyomott hagyott: a januári csúcshoz képest már 20%-ot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet.KH_sajtóközlemény_Feltörekvő_piacok_0829.docx

A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után ezzel teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az ún. Trump-faktornak, azaz az amerikai elnök váratlan nyilatkozatainak és lépéseinek eddig a feltörekvő országok – Mexikó, Oroszország, Kína, Irán és legutóbb Törökország – itták meg leginkább a levét, amihez még hozzájárultak az olyan egyedi sztorik, mint amiket Törökországban, Venezuelában vagy Argentínában láttunk. Mindez a szokásosnál is óvatosabbá tette a befektetőket.

A piacok múltbeli viselkedését vizsgálva bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig, hiszen az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg már extrém szint közelében van.

10%-nál nagyobb alulteljesítés ugyanis nem jellemző. A lassan normalizálódó helyzethez persze a gazdasági kilátások javulása is szükséges, amit akár konstruktív amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások vagy a dollár gyengülése is kiválthat – mondta el Hajósi Péter.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában
Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Bár ezekre egyelőre nincs túl sok remény, azt is látni kell, hogy a befektetők a feltörekvő részvényeszközök eladására játszanak, tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket. Így akár már a pesszimista forgatókönyveknél csupán kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejlett piachoz felzárkózó feltörekvő piaci tőzsdemutatókhoz vezethet  – mutatott rá a befektetési szakember.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor