676 millió euróra büntették a MOL-t és társait

2008. október 04. szombat - 18:24 / piacesprofit.hu
  •    

A Bizottság kartellezés miatt 9 európai piacokon tevékenykedő vállalatcsoportra összesen 676 millió euró összegű büntetést szabott ki. A "paraffin-maffia" 1992 és 2005 között rögzítette a paraffinviaszok és a nyersviasz árait.

Az Európai Bizottság összesen 676 011 400 eurót kitevő büntetést szabott ki az alábbi kilenc vállalatcsoportra: az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, a MOL, a Repsol, a Sasol, a RWE és a Total, mivel e vállalkozások 1992 és 2005 között paraffinviasz-kartellben vettek részt az Európai Gazdasági Térség (EGK) területén. A cégek az EK-Szerződés 81. cikkét sértették meg, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást – számol be az EUvonal.

Bár a kartell összes résztvevője rögzítette az érintett termékek árait, a Shell-re azonban nem róttak ki bírságot, mivel e vállalat tájékoztatta a Bizottságot a kartell fennállásáról. Az ExxonMobil, a Sasol, a Shell, a RWE és a Total által elkövetett jogsértés a német piacon a végfelhasználók számára értékesített nyersparaffinra is kiterjedt. 

Minden háztartás érintett

“Valószínűleg nincs olyan európai háztartás vagy vállalkozás, amelyik ne vásárolt volna a “paraffin-maffia” működése által érintett termékekből, elszenvedve mindazt, ami ezzel jár a megalapozottnál magasabb áron való vásárlás, a nagyobb költségek és a gazdasági kár tekintetében” – közölte az üggyel kapcsolatban Neelie Kroes versenypolitikai biztos. A Bizottság szerinte nem lehet elnéző az ilyen illegális kartelltevékenységgel szemben, és ez nem is áll szándékában: “a vállalati vezetőknek és részvényeseknek ezt tudomásul kell venniük.”

A paraffinviaszok felhasználási területe igen sokféle termék – pl. gyertyák, zsírpapír, papírpoharak és -tányérok, sajtok viaszbevonata, vegyszerek, gumiabroncsok és autóalkatrészek – előállítására és számos iparágra – a gumiiparra, a csomagolóiparra, a ragasztóanyag-iparra és a rágógumi-iparra – kiterjed.