50 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az USA-ban

2018. október 05. péntek - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább csökkent az amerikai munkanélküliség szeptemberben, most 3,7 százalékon ál. A foglalkoztatottság utoljára 1969-ben volt ennyire magas.

Az USA-ban 8 éve folyamatosan csökken a munkanélküliség, a mostani 3,7 százalékkal új rekord álltbe. A számok stabil gazdasági növekedésre utalnak, és annak fényében különösen magasak az adatok, hogy az amerikai munkaügyi hivatal szerint a Florence hurrikán negatívan befolyásolta a munkaerő-piaci folyamatokat. A károk elhárítása után viszont a foglalkoztatottság további növekedése várható.

Németországban is probléma a munkaerőhiány
A munkaerőpiacról mintegy egymillió ember hiányzik, az állam most a külföldi szakemberek munkavállalásának megkönnyítésével próbál enyhíteni a nyomáson.

A legnagyobb mértékben az üzleti szolgáltató szektorban nőtt a foglalkoztatottság, ebben a szektorban 54 ezer új munkahely nyílt. Ezt követi az egészségügy (30 ezer), a logisztika (24  ezer), az építőipar (23  ezer) és a gyáripar (18  ezer).

A bérek a foglalkoztatottsághoz hasonló ütemben nőnek, az átlagfizetés a hónapban 0,3, év eleje óta 2,8 százalékkal nőtt.

Ez újabb jele annak, hogy az amerikai gazdaság dinamikus bővülésével párhuzamosan egyre feszesebbé válik a munkaerőpiac, ami kedvez a bérinflációs folyamatok erősödésének. Igaz, az aktivitási ráta 62,7%-on stagnált szeptemberben, ami alacsonynak tekinthető az elmúlt évtizedek átlagával összevetve, így van még honnan belépnie új munkaerőnek a munkaerőpiacra.

A USA Today szerint a képzett munkaerő hiánya az USA-ban is problémát jelent a cégeknek, ami a következő hónapokban visszatartja a GDP-növekedést.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.