3,4 millióval többen lesznek idén munka nélkül

2017. január 13. péntek - 06:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Egy új ILO jelentés szerint várhatóan mérsékelten növekedni fog a globális munkanélküliségi ráta 2017-ben, 5,7 százalékról 5,8 százalékra, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma 3,4 millióval emelkedik. A gazdasági növekedés továbbra sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és változatlanul széles körben jellemző a méltányos munka hiánya.

 

Az ILO Foglalkoztatási és társadalmi kilátások a világban című kiadványa szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy 2017-ben a munkanélküliek száma világszerte valamivel 201 millió fölött lesz – ami várhatóan további 2,7 millióval növekszik majd 2018-ban –, mivel a munkaerő növekedése gyorsabb, mint a munkahelyteremtés. „Kettős kihívással állunk szemben: egyrészt helyre kell állítanunk a globális gazdasági és társadalmi válság által okozott károkat, másrészt minőségi munkahelyeket kell teremtenünk a munkaerőpiacra belépő évi több tízmillió ember számára” – jelentette ki Guy Ryder, az ILO főigazgatója.

„A gazdasági növekedés továbbra is elmarad a várakozásoktól, és sem a mértékét, sem az integráció szintjét tekintve nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ez aggasztó képet fest a világgazdaságról, és arról, hogy képes lesz-e elég új munkahelyet teremteni, nem beszélve a minőségi foglalkoztatásról. Emellett aggodalomra ad okot a veszélyeztetett foglalkoztatás különböző formáinak továbbra is magas aránya azzal a nyilvánvaló ténnyel kombinálva, hogy nem javul a munkahelyek minősége – még azokban az országokban sem, ahol az összesített adatok fejlődést mutatnak. Gondoskodnunk kell arról, hogy a növekedés teremtette haszonból megfelelően részesüljenek az emberek” – tette hozzá.

ilo

A jelentés rámutat, hogy a veszélyeztetett foglalkoztatás – pl. a családba besegítő dolgozók, illetve az önfoglalkoztatók – várhatóan továbbra is a teljes foglalkoztatás 42 százalékát teszik ki, ami 2017-ben világszerte 1,4 milliárd embert jelent.  „A feltörekvő országokban szinte minden második, a fejlődő országokban pedig ötből több mint négy dolgozó veszélyeztetetett foglalkoztatású” – közölte Steven Tobin, az ILO vezető közgazdásza és a jelentés vezető szerzője. Ennek következtében a veszélyeztetett foglakoztatásban működő dolgozók száma az előrejelzések szerint évi 11 millióval nő, és a legrosszabb helyzetben Dél-Ázsia és a szubszaharai Afrika van. (Különösen a fiatalok terén rossz a helyzet.)

Munka az lesz, csak legyen, aki elvégzi
Több felmérés szerint is erősödik a foglalkoztatási szándék, a munkáltatók jelentős része készül bővítésre 2017-ben Magyarországon. Ez azonban még súlyosabb munkaerőhiányt vetít előre, miközben már most is a vállalkozások jelentős részének gondot okoz dolgozók felvétele. Pedig lenne kikből válogatni Magyarországon is, a roma fiatalok hatvan százaléka például munkanélküli. Intő jel az is, hogy még azokat sem becsülik meg a cégek, akik náluk dolgoznak.

Ellentétes regionális trendek

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a munkanélküliség okozta kihívások különösen súlyosak Latin-Amerikában és a karibi térségben, ahol a legutóbbi recesszió okozta károknak 2017-re is átnyúlik a hatása, valamint a szubszaharai Afrikában, ahol jelenleg az elmúlt két évtized legalacsonyabb növekedési szintje tapasztalható. Mindkét régióban jelentősen növekedni fog a munkaképes korba lépő lakosok száma.

Ezzel szemben a fejlett országokban 2017-ben csökkenni fog a munkanélküliség, és visszaesik 6,2 százalékra (6,3 százalékról). De a javulás lassuló tendenciát mutat, és a strukturális munkanélküliség jeleit láthatjuk. A hosszú távú munkanélküliség mind Európában, mind Észak-Amerikában változatlanul magas marad a válság előtti szinthez képes, sőt Európa esetében a csökkenő munkanélküliségi ráták ellenére is tovább nő. (Nálunk például már nem a munkanélküliség a mumus!)

A méltányos munka hiánya erősíti a migrációs szándékot

Egy másik fontos jelenség, amelyre a jelentés rámutat az, hogy a munkavállalókat érintő szegénység csökkenése lelassul, ami veszélyezteti az Egyesült Nemzetek fenntartható fejlődési céljai között meghatározott egyik célkitűzésnek, a szegénység felszámolásának a teljesítését. A napi 3,10 USD-nél kevesebbet kereső dolgozók száma a várakozások szerint még több mint 5 millióval növekedni is fog a következő két évben a fejlődő országokban.

Ugyanakkor a kiadvány arra is figyelmeztet, hogy a globális bizonytalanság és a méltányos munka hiánya egyéb tényezők mellett a világ sok pontján erősíti a társadalmi elégedetlenséget és a migrációs szándékot. 2009 és 2016 között Dél-Ázsia, Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni államok kivételével a világ szinte minden régiójában emelkedett azoknak a munkaképes korú lakosoknak a száma, akik szeretnének kivándorolni. A legnagyobb növekedés Latin-Amerikában, a karibi térségben és az arab államokban figyelhető meg.

Huszonöt év, és nincs egyenlőtlenség?
A digitális technológiákat könnyedén alkalmazó női munkaerő hozzájárul a nemek közötti különbségek csökkenéséhez a munkahelyeken. A digitális tájékozottság, annak mértéke és az, hogy az emberek milyen újabb technológiákat tanulnak meg és használnak, hogy a munkájukban minél tájékozottabbak és hatékonyabbak legyenek, kulcsfontosságú a nemek közötti egyenlőség eléréséhez.