2,3 százalékos volt az infláció áprilisban

2018. május 09. szerda - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

2,3 százalékot emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Az ING szerint ebben szerepet játszott az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedése, a tartós cikkek ára viszont csökken.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, így hosszabb idő után egy jelentősebb gyorsulást tapasztalhattunk. Az adat összhangban van a piaci várakozásokkal, meglepetésről tehát nem beszélhetünk. A maginfláció változatlan maradt, vagyis 2,4 százalékon áll. Mivel az adatok összhangban vannak az MNB várakozásaival, az ING semmilyen reakcióra nem számít az adatok fényében.

Visszatért a régi mumus: felpöröghet az infláció
Márciusban 2 százalékos volt az éves infláció. Az év hátralévő részében több felfelé mutató kockázat befolyásolhatja az árindexet, amely a mostani kilátások szerint decemberre elérheti a 3 százalékos szintet – figyelmeztetett Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Az infláció megugrását – az olajpiacon megfigyelt mozgással összhangban – az üzemanyagok drágulása (2,1% év/év) okozta elsősorban. Mindemellett továbbra is átlag feletti drágulást mértek az élelmiszereknél, ahol főként a tojás, a tészta, a vaj és tejtermékek áremelkedése a leginkább szembetűnő. A nagyobb termékkörök tekintetében – a jövedéki adó változása miatt – a legmagasabb éves bázisú inflációt a szeszes italok és dohányáruk esetében regisztrálta a KSH. Ezzel szemben mérsékelte az inflációt a tartós fogyasztási cikkek folytatódó áresése.

Várakozásunk szerint a következő hónapokban mérsékelt ütemben, de tovább erősödhet a hazai inflációs nyomás, főként az üzemanyagárak emelkedése következtében. 2018 egészét tekintve átlagosan 2,5 százalékos inflációt jelzünk előre. Az év végre 2,8 százalék közelében alakulhat az átlagos árszínvonal emelkedése.