219 településen már kisbolt sincs

2018. február 07. szerda - 17:07 / piacesprofit.hu
  •    

A bolt nélküli települések száma 219, négyszer több, mint 15 éve, és ez még nem a történet vége: a falusi kisboltok jelentős része a tönkremenetelhez igencsak közel jutott az elmúlt években, szép számban le is húzták a redőnyt, nem csak hétfőn, kedden vagy szerdán, hanem végleg. Nem ők tehetnek sok mindenről, és van, akinek reménytelen a helyzete – hívta fel a figyelmet cikkében a blokkk.com.

Csökken a népesség, mindenütt, a városokban is eleve kevesebb a vásárló. Ráadásul egy pár százezren el is mentek a határon túlra dolgozni. Igaz, utalgatnak haza nem kevés pénzt, de enni ott esznek és nem a mi sarki fűszeresünknél veszik meg a hozzávalót.

A településvilágnak is megvannak a maga szabályai, sajátosságai, például szét is válhat egy település. Igaz itt is, hogy minél kisebb egy falu, annál kedvezőtlenebbek az ott élők életkörülményei. Ráadásul sokan ingáznak is, hiszen helyben kevés, vagy alig van, vagy egyáltalán nincs munka. Az ingázók pedig egyáltalán nem biztos, hogy rohannak haza a kisboltba vásárolni. Sőt, ha már amúgy is utazniuk kell, könnyen lehet, hogy a nagyobb település nagyobb boltjában költik el a pénzüket.

blokkk.com

blokkk.com

Nyomon követhető, hogy évről évre nő a bolt nélküli települések, falvak száma. Ez nem jó az ott lakóknak, hiszen azért helyben vásárolni, legalább egy-két apróságot, mindig kényelmesebb. De hát a bolt is vállalkozás, ahol a bevételnek többnek kell lennie, mint a kiadásoknak, költségeknek. Ez nem minden faluban jön össze:

Forrás: blokkk.com

Forrás: blokkk.com

Boltok persze mindenütt, a nagyvárosokban is mennek tönkre. Az elmúlt másfél évtizedben közel ötödével csökkent a boltok száma Magyarországon, több mint 30 ezerrel. A nagyobb csapás a falvakat érte ez alatt az időszak alatt, mivel ameddig a városokban 12 százaléka szűnt meg a boltoknak végleg, a falvakban ez az arány 40 százalék.

blokkk.com

blokkk.com

Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a magyar bolthálózat európai léptékben nézve az elaprózottabbak közé tartozik, ami azt jelenti a versenyképesség oldaláról, hogy egy bolt kevesebb vásárlót szolgál ki, akik persze így kevesebbet is költenek egy-egy boltban.

A legsúlyosabb gond azonban az, hogy a falu boltja versenyképességben, teljesítményben szerte a világban adottságai miatt eleve hátrányban van a nagyáruházzal szemben. Nagyobb láncban, nagyobb alapterületen egy kifli vagy zsemle értékesítési költsége eleve kisebb, így könnyebb azt alacsonyabb áron kínálni. De ha a bolt még nagyobb alapterületű is például a kelleténél, régiek a berendezései, akkor még nagyobb a baj.

Forrás: blokkk.com

Nagyon, nagyon nagy a baj a kisboltoknál
2017 első félévében két és félezer bolthellyel lett kevesebb. És ez csak az első félév, később majd jön a második félév statisztikája is. Öt év alatt – 2012 óta – húszezerrel csökkent a boltszám: minden hetedik bolt bezárásra van ítélve. Csökkent a boltos települések száma is: több a falu, ahol nincs bolt.