2017: Brexiten innen, Trumpon túl

A jövő év igazán izgalmas lesz a befektetők számára, mivel az alacsony kamatkörnyezetben egyre nagyobb inflációs nyomással kell számolni. Aki hozamot akar elérni, annak kétszer meg kell majd néznie, milyen piacra fektet be, de nem kevésbé lesz fontos a megtakarítási forma sem, hiszen az adókedvezmények és adójóváírások egyre meghatározóbbak – vélekednek a K&H szakemberei.

Kép: Pixabay

Ha valamit az idei évből megtanulhattunk, az az, hogy egy-egy olyan hirtelen jött sokk, amit a brit népszavazás vagy Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat okoz a piacokon, a befektetők azonban hamar túllépnek a negatív hatásokon, és a kockázatok helyett inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak. Sokkal tartósabb ellenben az a hatás, amelyet az alacsony kamatkörnyezet jelent, hiszen ennek eredményeként a befektetőknek a korábbi kétszámjegyű hozamok után két lehetőségük marad: vagy maradnak a nullához közeli hozamoknál, vagy elmozdulnak a kockázatosabb, azaz nagyobb árfolyammozgással járó megoldások felé. Ha a magyar befektetési eszközöket nézzük, ez a dilemma igencsak jól látható, hiszen 2016-ban – az előző évhez hasonlóan – a hazai részvényekkel lehetett a legjobban keresni, mintegy 26%-os hozamot realizáltak, a hosszú futamidejű kötvényalapok több mint 5%-os hozamot nyújtottak, miközben egy átlagos betétlekötéssel már csak fél százalék körüli hozam érhető el.

„Az IMF előrejelzése alapján a világgazdaság bővülése jövőre 3,4%-ra gyorsulhat, miközben továbbra is számítani lehet a jegybankok támogató politikájára. 2017-ben így az infláció lesz az, ami kihívás elé állítja a jegybankokat és a befektetőket, hiszen az idei 0% körüli értékhez képest év elejére globálisan 1-2%-ra gyorsul a fogyasztói árak emelkedése” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.  A jegybankok egyelőre eltérően reagálnak az inflációs nyomásra: az EKB decemberben várhatóan meghosszabbítja a 2017. márciusban kifutó kötvény-vásárlási programját, míg a Fed a decemberi emelést követően jövőre 1-2 kamatemelést hajt majd végre.

Semmi jó nem néz ki jövőre
Az Atradius régiós elemzése szerint Magyarország hitelbiztosítási szempontból a közepesen kockázatos országok közé tartozik, és a magyar gazdaság teljesítménye elmarad a térségbeli országokétól. A piacvezető hitelbiztosító elemzői fokozott kockázatnak tartják a közép-európai exportkitettséget és a járműipartól való függést. A térségben Lengyelországot érintheti a leginkább a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.
„A befektetők részéről eközben azt látjuk, hogy az alacsony kamatkörnyezetben egyrészt felértékelődik a befektetési szakemberek által nyújtott szolgáltatás jelentősége, másrészt határozottan erősödik a hosszú távú szemlélet. Ez utóbbit jól mutatja, hogy a 2010-es berobbanás óta stabil szerepe van a befektetők körében a tartós befektetési számlának (TBSZ): jelenleg minden negyedik befektető tart rá igényt. Ennek köszönhetően idén októberig több mint 5000 K&H TBSZ-t nyitottak, amelyeken közel 20 milliárd forintot helyeztek el. Tekintve azonban, hogy tavaly a TBSZ-ek 55%-át az utolsó negyedévben nyitották, a dömping még egyértelműen hátravan” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna.

„A tartós befektetési számlák iránti keresletet csak fokozhatja a jövő évben várható gyorsuló infláció, hiszen az öt év után elérhető 15%-os kamatadó-mentesség már a hozamra is látványos hatással van. Szerencsésnek tartjuk ezért azt a napokban bejelentett, TBSZ-re vonatkozó változtatást, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy nemcsak a harmadik évnél, hanem az ötödik évnél is – tehát amikor már érvénybe lép a kamatadó-mentesség – lehetőség van arra, hogy pénzük egy részét kivegyék, miközben a kamatadó-mentesség sem vész el. Emellett az is ösztönzően hathat jövőre a befektetési piacra, hogy 2017-től kezdődően a megtakarítások adózása is változik, ugyanis 2017-től már nem terheli azokat a 6 százalékos EHO” – mondta el a befektetési szakember.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo