20 ezren imádkozhatnak az állásukért a keresztény nyitvatartás miatt

2014. november 04. kedd - 10:41 / piacesprofit.hu
  •    

Az üzletek vasárnapi zárvatartásának ötlete nem először – és nem is csak hazánkban – vetődött fel. Azonban ha a jogszabály átmegy, húszezren veszíthetik el az állásukat, az állam pedig komoly bevételtől esik el.

Kiürülhetnek a bevásárlóközpontok – Kép: SXC

Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon bizonyos kereskedelmi egységek kötelezően zárva tartanának. „Az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett vannak nyomós érvek, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez mintegy 15-20 ezer dolgozó elbocsátásával járhat” – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint az OKSZ elismeri, hogy nyomós érvek szólnak az üzletek vasárnapi zárva tartása mellett, fontos a családtagok vasárnapi együttléte, az alkalmazottak védelme, a kisvállalkozások támogatása, vannak ugyanakkor más fontos szempontok is, amelyeket mérlegelni kell. Az ötlet a dolgozóknak sem jó.

A vasárnapi zárva tartás esetén a kereskedelmi szövetség előzetes becslése szerint 15-20 ezres elbocsátással lehet számolni – mondta Vámos György, hozzátéve, hogy pontosabb számokat a javaslat beterjesztése, illetve elfogadása után lehet mondani, de ha kevesebbet van nyitva egy üzlet, akkor kevesebb alkalmazottra van szükség, még ha a forgalom áttevődik is más napokra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a forgalom nem “vándorolna” át egy az egyben más napokra, az átrendeződés során lennének veszteségek. Emellett az alkalmazottak elesnének az 50 százalékos vasárnapi pótléktól, ami jelenleg többletkereseti lehetőség.

A nyitva tartó kisvállakozások ugyan többletbevételhez juthatnának, de az OKSZ főtitkára szerint ez nem lenne jelentős, mert akik a nagybevásárlásokhoz szoktak, azok megpróbálnák azt továbbra is megoldani. Vámos György kiemelte, hogy a vásárlók véleményét szintén figyelembe kell venni. Korábbi reprezantatív közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek mintegy fele támogatta a vasárnapi nyitva tartást, ami 4-5 millió vásárlót jelent – hangsúlyozta.

Az NGM meglepődött a kezdeményezésen

Nem örül a KDNP által kezdeményezett javaslatnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szólva azt mondta, meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet “újrafelmelegítése”. Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva – tette fel a kérdést Varga Mihály.

VASÁRNAPI MUNKA: EURÓPA IS MEGOSZTOTT
Csak az EU-tagállamok felében szabályozzák külön törvények a hétvégi és munkaszüneti napokra eső munkavégzést. Az országok nagy részében extra bért kapnak érte a dolgozók, de nem ritka a plusz hétköznapi szabadnap gyakorlata sem.