Lázadás a földeladások miatt

Továbbra is néhány nagy befektető kezében koncentrálódik a termőföldek nagy része. Ezek a beruházások élelmiszerexportra hasznosítják az ültetvényeket. A helyi kistermelők gyakran nyomorognak, emiatt egyre gyakoribb az erőszakos lázongás.

Mozambikban a kistermelők tiltakozása akadályozta meg egy olajpálmafa-ültetvény megvalósítását, melyen 70 ezer fát ültettek volna. Csak ebben az országban félmillió embert űztek el ősei földjéről, hogy 600 ezer hektáron szénát és takarmányt termesszenek külföldi érdekeltségek. Afrika-szerte jelentősen nőtt a nagy befektetők földvásárlásai miatti lázongások száma, mert az exportált termény a gazdag országokban működő éttermekben és szupermarketekben köt ki, s a helyiek vajmi kevés hasznát látják a termesztésnek.

A barcelonai GRAIN aktivista csoport vizsgálata szerint a fekete kontinensen összesen 491 olyan ügylet született az elmúlt 4 évben, melyet az aktivisták azért tartanak vitathatónak, mert ezek a szerződések kitúrják a kistermelőket a földjükről – hasonlóan néhány magyarországi területhez. A helyiek gyakran csak éhbérért tudnak dolgozni napszámosként a földeken a multinacionális vállalatok számára. Az agrárbefektetők 90 milliárd dollárt költöttek ezekre a földekre, s azzal érvelnek, hogy befektetéseik segítenek megszüntetni a szegénységet, növelik az agrárszektort, továbbá technológiai és tudástranszfert valósítanak meg a fejlődő országokban.

Termőföld. De kinek terem a termés?
Fotó: freeimages.com

A közelmúltban főként a perzsa-öbölbeli arab és a kelet-ázsiai országok tőkéje áramlik az afrikai országokba – elemezte a jelentést a Reuters hírügynökség. A legtöbb földet Szudánban és Mozambikban vették meg. A legnagyobb mennyiségben pálmaolajat, takarmánynövényeket, cukornádat, búzát, kukoricát és rizst termesztenek.

A legtöbb ügyletet 2008 és 2012 között kötötték, amikor rekordmagasságokat ostromoltak az élelmiszerárak. Időközben néhány megállapodás ezek közül meghiúsult. Ezek között van egy rizstermesztő projekt Maliban és egy kínai beruházás, melynek keretében Hawaii nagyságú területen termesztettek volna pálmaolajat Kongóban. A pálmaolajat a testápolóktól és a rúzsoktól kezdve a margarinon át a tejfölig termékek ezreibe adagolják, annak ellenére, hogy ennek a terméknek az előállítása felmérhetetlen környezetrombolással jár.

A termőföldek fele már károsodott
A sivatagosodás évente tízezermillió dolláros kárt okoz a világgazdaságnak, és több tízmillió embert űz el lakhelyéről – derült ki az ENSZ vizsgálatából. Mindez annak tetejében, hogy globálisan a termőföldeknek közel fele már amúgy is károsodott.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo