Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

Nyugdíjkérdés, szárnyaló startupok, szenvedélyből tanítók, külföldi beruházók – néhány az e havi témáink közül. Az októberi Piac & Profit cikkeiből hasznos tudásokra tehetünk szert, amelyek révén az élet mindhárom dimenziójában – a társadalomban, a munkában és a családban – is sikeresebbek lehetünk.

A magazinba itt lapozhat bele. Ha felkeltettük érdeklődését, itt előfizethet.

A tartalomból:

Infógrafika: LUFIszindróma

2014-ben kilencnaponta előfordult, hogy egy startupot egymilliárd dollárnál magasabbra értékeltek. Ezek az úgynevezett unikornis cégek, amelyek most szárnyalnak, de elemzők szerint lehet, hogy hamarosan elbuknak. Vajon újabb tech-lufit fújnak a Szilícium-völgyben?

Szenvedélybiznisz: Ők tanítanak

Etikett-coach, táncoktató, nyelvtanár. Mi bennük a közös? Az, hogy rájöttek: amit szenvedélyesen szeretnek, abból meg lehet élni, ha profin művelik.

Társadalmi vállalkozás: A szív nem elég

Szokás mondani, hogy egy üzlet nem jótékonysági intézmény. Nos, az adománybolt igen. Újrafelhasználás, munkahelyteremtés és társadalmi szolidaritás, ámde üzleti alapon – ezzel foglalkozik a Cseriti.

Vigyázat! Csökken az előnyünk

Németország hagyományosan a legfontosabb exportpartnerünk és az első számú befektető Magyarországon: a közvetlen külföldi tőke közel negyede jön innen. Ráadásul a német hátterű cégek nagyon jelentős szerepet töltenek be a hazai foglalkoztatottságban: 250 ezren dolgoznak német társaságoknál. Csakhogy 2006 és 2013 között a magyarországi befektetések volumene alig változott, míg Lengyelországban 10 milliárd euróval nőtt a német tőkebefektetések állománya, és Csehországra is jutott 7 milliárdnyi állománybővülés. Vajon miért vagyunk hátrányban?

Kell egy projekt, és kell egy csapat

Röviden így összegezhető a szaktárca, a pályázatíró, és az innovációs szolgáltató véleménye. Aki nem fejleszt, aki nem akarja megnyerni a vásárló kegyeit, az előbb vagy utóbb, nem lesz versenyképes. A különböző hazai díjak itthoni vagy nemzetközi elismeréséről azonban már kissé eltérnek a vélemények!

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

A vállalkozások gondjai között élen áll a késve fizetés, vagy a leírási veszteségként elkönyvelt, elmaradt számlakiegyenlítés. Emiatt beruházások hiúsulnak meg, vagy dolgozók veszítik el a munkahelyüket emiatt. Íme, néhány praktika, amelyekkel elkerülhető, hogy a csőd szélére sodródjunk egy-egy fizetési gondokkal küzdő vevő miatt.

Két nap múlva pénz

Többet költ a kártyás vásárló, sőt olykor akkor is vásárol, ha nem tervezte. Ennek ellenére még mindig sok az olyan kis bolt, ahol csak készpénzt fogadnak el. Pedig az sincs ingyen! Összegyűjtöttük a kártyaelfogadáshoz szükséges praktikus tudnivalókat.

Túlhaladtuk a túlórát

Hiába szól úgy az alapképlet, hogy aki dolgozik, az értéket termel a társadalomnak, aki pihen, az pedig csak fogyasztja a megtermelt javakat, mégsem biztos, hogy az egy emberre jutó termelés növelése lenne kívánatos. A túlterhelés úgy tűnik, hosszabb távon kifejezetten növeli a társadalom terheit, vagyis ha kevesebbet dolgoznánk, az mindenkinek jó lenne.

Rendszergondolkodás játékosan

Valami nagy változás áramában élünk. Hogy ezt megérthessük és megláthassuk – és ha kell, ehhez igazítsuk életünket és munkánkat –,elengedhetetlen a rendszerszemlélet, a dinamikus rendszerek belső törvényszerűségének ismerete. Jó hír, hogy ez tanulható.

Könyvajánló: Kalózbecsület és társadalmi innováció

Lehet tanulni a kalózok, hackerek, gengszterek és más innovatív, ámde sokszor megkérdőjelezhető etikájú vállalkozók kreativitásából? Kyra Maya Phillips és Alexa Clay Misfit Economy című könyve ezt taglalja.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo