10 milliárdos felújítási program indul a szakképző intézményeknél

2017. szeptember 02. szombat - 18:01 / piacesprofit.hu
  •    

A korszerű oktatási környezet kialakítása a minőségi szakképzés alapja, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 10 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézményeknél – jelentette be Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az egyik legfontosabb feladat a hazai szakképzés rendszerének továbbfejlesztése, amely a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét hivatott támogatni. A tárcavezető közölte: a foglalkoztatás terén már nem a munkanélküliség jelenti Magyarországon a legnagyobb gondot, hanem a megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező szakemberek számának emelése.

Varga Mihály

Kép:MTI

Varga Mihály leszögezte, a hazai szakképzés rendszerének továbbfejlesztése érdekében ebben az évben is olyan lépéseket tesz a tárca, amelyek – a már stabilan működő és bővülő szakképzési intézményhálózatra építve – tovább bővítik a szakképzést választók lehetőségeit, szélesítik és még inkább a gazdaság igényeihez igazítják az elérhető ismeretek körét.

Gyorsított képzések és az idősek visszahívása lehetne a megoldás
A jelenlegi előrejelzések szerint a teljes építőipari teljesítmény 8, illetve 12 százalékkal bővülhet 2017-ben és 2018-ban, de a növekedést nagymértékben akadályozza a szakképzett munkaerő hiánya. Ez a probléma az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint gyorsított, egyszerűsített okj-s képzéssel, hatékonyságnövelő, élőmunkát kiváltó beruházásokkal enyhíthető.