Mit lehet tudni a kültéri rétegelt lemezről?

2019. szeptember 08. vasárnap - 10:05 / Promóció
  •  
  • Előfizetés

Nagyon kedvelt alapanyaga az olyan szakmáknak, ahol rengeteget dolgoznak faipari termékekkel. Hogy miért? Mert rengeteg felhasználási módja ismert, és nem szükségszerű, hogy szakember munkálja meg, mert már a hétköznapi emberek is csodákat tudnak véghezvinni a rétegelt lemezzel, feltéve, ha van hozzá ügyességük. A kültérre is felhasználható változata mennyiben különbözik az eredeti rétegelt lemeztől? Rögtön kiderül! […]

Nagyon kedvelt alapanyaga az olyan szakmáknak, ahol rengeteget dolgoznak faipari termékekkel. Hogy miért? Mert rengeteg felhasználási módja ismert, és nem szükségszerű, hogy szakember munkálja meg, mert már a hétköznapi emberek is csodákat tudnak véghezvinni a rétegelt lemezzel, feltéve, ha van hozzá ügyességük. A kültérre is felhasználható változata mennyiben különbözik az eredeti rétegelt lemeztől? Rögtön kiderül!

Mi is az a rétegelt lemez?

A rétegelt lemez elnevezés nem mást takar, mint a ragasztással összeillesztett műszaki furnérok páratlan számú sorozatát. Vagyis a rétegelt lemez mindig szimmetrikus felépítésű, ami emlékeztethet minket a természetes fa felépítésére.OSB_szept19_LM2

Hossz- és keresztirányú tulajdonságai szinte megegyeznek, amit a megmunkálás során ki is használhatunk: alaktartó, szinte bármilyen megmunkálást jól visel. Tehát nyugodtan szegelhető, csavarozható, ragasztható, maratható, a rétegelt lemez jelentős sérülést nem szenved. Egyedül a forgácsolással kell óvatosabban bánni, hiszen a lemezt összetartó műgyanta anyaga csorbíthatja a szerszámok élét!

Az OSB Futárnál kapható rétegelt lemez vízmegkötő hatása nagyon hasonló a tömörfáéhoz. Mégis van egy olyan típusa, melyet bátran használhatnak kültérre is.

Mit kell tudni a kültéri rétegelt lemezről?

A kültéren is használható rétegelt lemez jobban ellenáll az időjárás szeszélyeinek, mint a szimpla rétegelt lemez. Nem szükségszerű, hogy kezelést kapjon a felhasználás előtt, de érdemes pár szabályt betartani ahhoz, hogy éveken keresztül, épségben lehessen használni.

A kültéri rétegelt lemezek titka a rétegek közötti ragasztóanyagban rejlik, ugyanis ez lesz az az anyag, ami erősen befolyásolja a lemezek vízállóságát. A rétegelt lemez vízállóságát a gyártó által kiadott tanúsítvány bizonyítja, és garantálja azt, hogy a gyártás során betartották a szükséges előírásokat, hogy kültérre is felhasználható rétegelt lemezt állítsanak elő. Ennek értelmében a kültérre szánt lemezek felületét és éleit olyan anyaggal kezelték, amely óvja a terméket az időjárástól: nedvességtől, napsugárzástól, magas vagy alacsony hőmérséklettől.

A kültéri rétegelt lemezek szigorú technikai megkötéssel forgalmazhatók, amit az MSZ EN 636:2004 szabvány határoz meg, sorol osztályokba. Ezen szabályozás kizárólag a készítési előírást rögzíti, arra már nem tér ki, hogy mely kategóriák, milyen célra használhatók fel.

  • 636-1 Száraz környezetben használható,
  • 636-2 Nedves környezetben használható,
  • 636-3 Külső környezetben használható fel a rétegelt lemez.

A bizonytalanság elkerülése végett a kültéri rétegelt lemezzel kapcsolatos kérdésekre szakértői tanácsot kaphatnak az OSB Futár kollégáitól, legyen szó a felhasználásról vagy a lemez kezeléséről. Ezt követően érdemes szétnézni a termékkínálatban, majd eldönteni, mely termék vagy termékek megvásárlásával juthatunk közelebb célunk eléréséhez.