who

betegség, egészség, egészségügy, halál, hús, húsadó, húsipar, húspogácsa, környezetvédelem, marha, metán, ökolábnyom, rákkeltő, vörös hús, who

Húsadóval lehetne rendbe rakni az egészségügyet

Kriston László

Az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma, ezért egyes szakértők szerint adóval kellene drágítani, hogy így az újonnan kifejlesztett mesteréges húsok felé tereljék a fogyasztókat. Kevesebb pénzt emésztene fel a betegellátás is, mert kevesebben kapnának rákot a vörös húsoktól. Az Oxford Egyetem konkrét számokkal álltak elő: ekkora legyen az adó, ennyi belőle a megtakarítás, ennyi elhalálozás előzhető meg.

Tovább olvasom »
építészet, fenntartható város, innováció, kína, légszennyezős, levegő, peking, szén-dioxid kibocsátás, szmog, who, zöld építészet

Szmogevő tornyokkal harcolnának a légszennyezés ellen

Kriston László

Nem lakóházak, mindössze hét méteres tornyok. Közterületi emlékműnek, parkot csinosító dísznek is beillenének, de valójában a levegőt tisztítják. A holland dizájnból készült tornyok Pekingben működnek és mindegyikük naponta egy futballstadion kiterjedésű tér levegőjét tisztítják meg. Tarlósnak is ilyeneket kellene felállítania Budapesten.

Tovább olvasom »
elektromos autó, károsanyag-kibocsátás, Oxford, who

Oxford, az elektromos övezet

piacesprofit.hu

Oxford, a híres brit egyetemi város központja lesz Nagy-Britannia első, közlekedési károsanyag-kibocsátástól mentes övezete. 2020-tól bevezetik, majd folyamatosan kiterjesztik a központi zónát, ahová sem dízel-, sem benzinüzemű kocsikkal nem lehet majd behajtani, csak elektromos járművekkel.

Tovább olvasom »
dohányipar, dohányzás, egészség, fogyasztóvédelmi tájékoztatás, kemikália, környezeti ártalom, környezetszennyezés, ökolábnyom, ökológiai lábnyom, szponzoráció, tilalom, vegyszer, who

Pusztítja a természetet a dohányipar

Kriston László

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, sertéstenyésztés, terméktanács, who

A húslobbi pikkel a sertésre?

piacesprofit.hu

Világméretű erkölcsi kárt okozott a húságazatnak a WHO azzal, hogy rákkeltőnek minősített számos húskészítményt a terméktanács szerint. A táplálkozási szakértők is azt mondják, nem kell ezt túlaggódni, a földművelésügyi miniszter pedig más húslobbit sejt a háttérben.

Tovább olvasom »
betegség, cukor, egészség, élelmiszer, népbetegség, who

Kábítószerként függünk a cukortól

klímablog

Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor