világörökség

ingatlan, szabályozás, világörökség

Nem lehet akárki világörökös

piacesprofit.hu

A világörökségi területeken levő ingatlanok régóta különleges szabályozásban részesülnek. A jogszabályok szigorúbb szabályokat határoznak meg az ilyen ingatlanok beépítésére, átépítésére és használatára – hívja fel a figyelmet dr. Jalsovszky Pál, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, nemzeti park, természetvédelem, világörökség

Kell a sóder, elpusztítják a világörökségi kincset

piacesprofit.hu

Lejárt az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kellett, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért. A hatmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló spanyol vizesélőhely lehet az első európai uniós terület az UNESCO Világörökségi Helyszínei közül, mely átkerül a veszélyeztetettek listájára.

Tovább olvasom »
környezetvédelem, olajkitermelés, világörökség

Lehet tiltakozással hatni a kormányra

piacesprofit.hu

A Karib-tenger partján fekvő Belize hétfőn jelentette be szándékát, miszerint tengeri területein olajfúrásokat kezd. Ezzel veszélybe került volna az északi félteke legnagyobb korallzátonya, de a nemzetközi tiltakozás hatására az állam ma visszavonta a terveit.

Tovább olvasom »
klímaváltozás, környezetvédelem, világörökség

Nagyobb lett az örökségünk – és még mindig veszélyben van

piacesprofit.hu

Huszonegy új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája. Ugyanakkor a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a világörökségi helyszínek jelentős részét továbbra is a pusztulás fenyegeti az emberi tevékenység miatt. Összesen 12 új helyszínt vettek fel a rangot és védelmet adó listára. A 40. ülésszakra nevezett 27 helyszínből így végül 21 nyerte el az UNESCO-státuszt: 12 kulturális, 6 természeti és 3 vegyes helyszín. Pénteken már 9 objektumot nyilvánítottak a világörökség részének.

Tovább olvasom »
klímaváltozás, környezetvédelem, világörökség

Meg lehetne menteni a Nagy-Korallzátonyt

PP/MTI

Évi egymilliárd dollár ráfordítással 2025-re az ausztrál Nagy-korallzátony megkapná az utolsó esélyt a túlélésre – vélik szakemberek. Ennyi pénzből sikerülne annyira visszaszorítani a térségben a vízszennyezést, hogy a zátonynak esélye legyen a klímaváltozás hatásainak legyőzésére.

Tovább olvasom »
fenntarthatóság, környezetvédelem, világörökség

Megmenekült egyetlen természeti világörökségünk

piacesprofit.hu

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjainak hazánkra eső része tavaly került veszélybe, amikor közvetlen közelében, azaz a védőterületén jelentették be egy külszíni lignitbánya tervét. Májustól azonban a helyszínt védett természeti területté nyilvánították, ami hosszú távon biztosíthatja a természeti értékek védelmét a helyi közösségek számára.

Tovább olvasom »
bioszféra, környezetvédelem, nemzeti park, világörökség

Milliókat tartanak el, mégis irtjuk őket

piacesprofit.hu

A Földön található természeti világörökségi helyszínek közel felét veszélyeztetik különböző beruházások és ipari tevékenységek a WWF tanulmánya szerint. Pedig ezek a területek nélkülözhetetlenek az emberek és a környezet számára, mégis itt folyik világszerte olaj és gáz kitermelés, bányászat, vagy illegális fakitermelés.

Tovább olvasom »
luxus, turizmus, világörökség

Magyarországot is érinti a világ legdrágább utazása

piacesprofit.hu

Mindenki álmodott már arról, hogy hátratolja irodai székét, fogja a táskáját és befizet egy világkörüli útra. Aki meg is szeretné tenni, annak nincs másra szüksége, mint egymillió fontra és két évre, ennyibe kerül és ennyi ideig tart ugyanis a világ minden bizonnyal legdrágább utazása, amely 962 világörökségi helyszínt érint, Magyarországon például a tokaji borvidéket.

Tovább olvasom »