vegyszer

agrár, biodinamikus, bor, bortermelés, ezotéria, gyökér, kalifornia, karbonmegkötés, komposzt, kozmosz, kristály, mezőgazdaság, misztika, németország, organikus, rudolf steiner, spirituális, szántás, szén-dioxid, szőlő, talaj, teozófia, terméshozam, termesztés, trágya, vegyszer, vegyszermentes, versenyelőny

Mi köze az ezotériának és Rudolf Steinernek a klímabarát borhoz?

Kriston László

Egyre erősödik a környezet- és egészségtudatos fogyasztók szegmense az élelmiszerpiacon. A bortermelésben az organikus és a „biodinamikus” szőlőtermesztés most az új divat. Illetve nem is annyira új ez: már a teozófia 19. századi német atyjának, Rudolf Steinernek is megvoltak a gondolatai arról, milyen a jó bor. Az ökotudatos 21. századi borászatok tulajdonképpen az ő nyomdokain járnak.

Tovább olvasom »
állatvilág, élelem, élelmiszer, fajpusztulás, fipronil, kemikália, kihalás, klímaváltozás, kórokozó, madár, meh, neonikotinoid, patogén, rovar, rovarirtószer, tápláléklánc, tömeges kihalás, tudomány, vegyipar, vegyszer, veszély

Rovarapokalipszis: az ő pusztulásuk a mi végzetünk

Kriston László

Évi 2,5 százalékkal csökkent a rovarok létszáma a Földön, vagyis kétszer gyorsabban, mint a gerinceseké és nyolcszor gyorsabban, mint az emlősöké. Néhány évtizeden belül a rovarfajok 40 százaléka is eltűnhet, ha nem lassul a jelenlegi kihalás. Már nemcsak a mezőgazdasági termelés alá vont területeken figyelhető meg a tömeges pusztulás. A tanulság világos: jelentősen vissza kellene fogni a rovarirtó szerek repülőgépekről történő permetezését. Környezetbarátabb módon kell termesztenünk élelmiszernövényeinket.

Tovább olvasom »
beporzás, bioszféra, fajpusztulás, gyomirtó, kemikália, környezetszennyezés, meh, neonikotinoid, ökoszisztéma, rovar, rovarirtó, tápláléklánc, vegyszer

Jön a rovarapokalipszis: veszélyben az élelmünk!

Kriston László

Hetvenöt százalékkal csökkent a rovarpopuláció Németországban. Pedig az állati tápláléklánc fontos elemei, s a megporzás miatt a mi élelmünk is tőlük függ. Még a természetvédelmi övezetekben is csökken a rovarok száma. Az egyik teória szerint ez a neonikotinoid-alapú növényvédő szereknek köszönhető.

Tovább olvasom »
dohányipar, dohányzás, egészség, fogyasztóvédelmi tájékoztatás, kemikália, környezeti ártalom, környezetszennyezés, ökolábnyom, ökológiai lábnyom, szponzoráció, tilalom, vegyszer, who

Pusztítja a természetet a dohányipar

Kriston László

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.

Tovább olvasom »