űrkutatás

kutatás, magyar tudományos akadémia, mezőgazdaság, tudomány, űrkutatás

Tizenegy bizonyíték arra, hogy az alapkutatás nem haszontalan

piacesprofit.hu

Az alapkutatás esetében nem az a jó kérdés, hogy mi fog a kasszába kerülni a következő években, hanem az, hogy mi volt a hasznunk a korábbi alapkutatási eredményekből az elmúlt években. Bár az MTA kutatóintézet-hálózatában dolgozó kutatók elsősorban alapkutatással foglalkoznak, eredményeik alapján az elmúlt években is sok olyan alkalmazott kutatás indult el, amelyeknek köszönhetően új termék vagy alkalmazás született. Ezekből gyűjtött össze tizenegyet az mta.hu.

Tovább olvasom »
mta, tesztlabor, űrkutatás, űrszektor

A világűr nem autószalon

Nagy Mariann

Az űrkutatás ugyanolyan mérnöki feladat, mint az autógyártás. A világűr azonban nem autószalon, ahová beviszem a kész kocsit, aztán már csak el kell adni. A lényeges különbséget a kozmoszban lévő különleges körülmények jelentik – mondta Zábori Balázs az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) új tesztlaborjának bemutatásakor. A központ alkalmas arra, hogy a műholdtesztelés szinte teljes folyamata egy helyen elvégezhető legyen – magyarázta a labor vezetője, aki a magyar űrkutatás sokak számára ismeretlen világában is a kalauzunk volt.

Tovább olvasom »
kína, műhold, űrkutatás

Vasárnapra tojás helyett tűzgolyót hoz a nyuszi

kfarkas

Várhatóan húsvét vasárnapján semmisül meg a kínai űrállomás, a Tiangong-1-es. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a 27 ezer kilométeres sebességgel száguldó 8,5 tonnás kolosszus hol ér majd földet, de Magyarország nincs veszélyben az Európai Űrügynökség szerint.

Tovább olvasom »
james webb, magyar tudományos akadémia, mta, távcső, tudomány, űrkutatás, világűr

Magyar kutatók eredménye segíti majd a világ legnagyobb űrtávcsövének munkáját

piacesprofit.hu

A 2018 végén felbocsátandó James Webb űrtávcső távoli csillagok, bolygórendszerek és galaxisok infravörös sugárzását vizsgálja majd. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az ELTE Gothard Obszervatórium kutatóinak részvételével most elkészült színképadatbázis lehetővé teszi, hogy meghatározzák a csillagok fizikai jellemzőit és kémiai összetételét – olvasható az MTA közleményében.

Tovább olvasom »
bányászat, nyersanyag-kitermelés, űrkutatás

Kié lesz az első ezermilliárd?

kfarkas

Abból lesz az első dollárbilliomos aki elsőként indítja be az aszteroidákon folytatott bányászatot – így szól a jóslat, ami pénzemberek százainak gyújtotta fel a fantáziáját, sőt közben már a jogalkotók is rájöttek: óriási pénzek forognak kockán.

Tovább olvasom »
atomerőmű, fukusima, japán, napenergia, technológia, űrkutatás

Fukusima helyett: napenergiát a Holdról

klímablog

Egy japán vállalat azt találta ki, szolárenergia-farmot létesít a Holdon, hogy így fedezze a szigetország energiaigényét, miután bezárták utolsó működő atomreaktorukat is. Az atomerőművek állandó veszélynek voltak kitéve Japánban, ahol rendszeresek a földrengések egy közelben meghúzódó tektonikus törésvonal miatt.

Tovább olvasom »
nehézipar, nyersanyag-kitermelés, űrkutatás

Üzlet az űrben

kfarkas

Bányát nyitni még kies planétánkon sem kis vállalkozás, a világűrben pedig – a sci-fi-hősökön kívül – eddig nem akadt komoly jelentkező, aki űrruhában csákányt ragadott volna. Most mégis pontosan erre adta a fejét néhány jó nevű kutató és mérnök.

Tovább olvasom »