új jogszabályok

szavatosság, új jogszabályok, új Ptk.

Keményen az asztalra csaphat a vevő

piacesprofit.hu

Az új Polgári Törvénykönyv szavatossági szabályai főként az igényérvényesítési határidőket érintik; illetve jelentős újítás, hogy a fogyasztók a hibás termék kijavítását illetve kicserélését a termék forgalmazójától és gyártójától közvetlenül is követelhetik. Ez többlet jogokat jelent a fogyasztók részére, illetőleg megváltozott felelősségi rendszert a terméket gyártók és értékesítők számára.

Tovább olvasom »
földtörvény, új jogszabályok, zsebszerződés

Földtörvény: még maradtak kérdések

piacesprofit.hu

Jelentős változásokat hozott az új földforgalmi törvény második részének hatályba lépése. Immár büntethetővé válik a zsebszerződések megkötése és már a magyar állampolgárok is csak nehezen szerezhetnek termőföldet. Ugyanakkor még bőven maradtak kérdéses részek a jogszabályban.

Tovább olvasom »
biztosítás, új jogszabályok, új Ptk.

Új Ptk.: két nap után fizetnie kell a biztosítónak

piacesprofit.hu

Megnehezíti a biztosítók helyzetét, s átrendezheti az egész hazai gyakorlatot az új Ptk., mert hosszú évtizedek után feloldotta a kártérítésre vonatkozó átlagosan 15 napos moratóriumi kötelezettséget. Továbbra is tiltja viszont a törvény az utólagos szerződéssel és kárigénnyel történő ügyeskedést.

Tovább olvasom »
osztalékfizetés, új jogszabályok, új Ptk.

Akkor is jár a fizetés, ha nem fizet osztalékot a cég

piacesprofit.hu

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint tévhit, hogy az új Ptk. alapján a gazdasági társaságokkal tagsági viszonyban is álló munkavállalók nem kaphatnak bért. A jogszabály szerint ugyanis a egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem.

Tovább olvasom »
jogi kisokos, új jogszabályok, új Ptk.

Jönnek az új e-cégnyomtatványok!

piacesprofit.hu

Az új Ptk. hatálybalépése több aspektusból is érinti a vállalkozókat, többek között 2014. március 15. napjával módosultak az elektronikus cégnyomtatványok is, azonban a korábbi e-nyomtatványokat 2014. március 31. napjáig még befogadják.

Tovább olvasom »
jogi kisokos, új jogszabályok, új Ptk.

Új Ptk., de mikor alkalmazzuk?

piacesprofit.hu

2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, de a korábbi rendelkezéseket is még évekig, sőt, akár évtizedekig alkalmazni kell. Külön törvény rendelkezik arról, hogy az új magánjogi kódex előírásaira mikor kell átérni. Sok esetben különös körültekintést fog igényelni, hogy a felek megállapítsák, jogviszonyukra melyik szabályt kell alkalmazni.

Tovább olvasom »
földtörvény, mezőgazdaság, nhp, őstermelő, termőföld, új jogszabályok

Lesz élet az új földtörvény után is

piacesprofit.hu

Május elsején lép életbe az új földtörvény, amely szerint csak földművesek vásárolhatnak termőföldet. A korlátozások következtében felpörgött a termőföldpiac, de szakértők szerint a törvény életbe lépése után is jó lehetőségek állnak a gazdálkodók előtt.

Tovább olvasom »
jogszabály módosítás, új jogszabályok, új Ptk.

Perek ezrei indulhatnak: jön az új Ptk.

kfarkas

Nemcsak a cégek, hanem az ügyvezetők, a vezető tisztségviselők életét is átírja az új Ptk. Az ügyvezetők a vagyonukkal felelnek az okozott károkért, tiltakozniuk kell a rossz tulajdonosi döntések ellen és a cég tartozásaiért is felelősségre vonhatók.

Tovább olvasom »