túlnépesedés

felsőoktatás, oktatás, túlnépesedés

Nem tőkét kell gyűjteni, hanem jobb munkaerőt

piacesprofit.hu

Ahol az áránál jobb a munkaerő, oda megy a tőke, ahol van tőke, de nem jó a munkaerő, onnan elvándorol. A tudományos és technikai forradalomnak köszönhetően a jelenkori társadalmak legfontosabb ágazata a tudásvagyon növelése, vagyis az oktatás lett. Ebből az következik, hogy az oktatást kellene leginkább piacosítani – véli Kopátsy Sándor közgazdász.

Tovább olvasom »
budapest, élelmiszer, energia, fenntartható építészet, környezetszennyezés, népességnövekedés, okos város, túlnépesedés, urbanizáció, város, városlakó, zöld építészet

Harminc év kell hozzá, hogy Budapest okosváros legyen?

klímablog

A magyar városlakók a környezetszennyezést, a túlnépesedést, valamint az élelmiszer-, illetve az energiahiányt tartják a legnagyobb kihívásnak a jövő metropoliszai számára. Budapest pedig 30 éven belül válhat okos várossá, derült ki a Futureal-csoport és a TEDxDanubia rendezvényének közönsége körében végzett felmérésből.

Tovább olvasom »
fenntartható fejlődés, globális felmelegedés, ökológiai lábnyom, ökológiai túllövés napja, túlfogyasztás, túlnépesedés

A világ nem elég: mától a jövőnket fogyasztjuk

piacesprofit.hu

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához, már most felhasználtuk azokat az erőforrásokat, amelyeknek fenntartható módon egy teljes évig elegendőnek kellett volna lenniük. Idén tehát a mai naptól kezdve év végéig, azaz 134 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk.

Tovább olvasom »
bevándorlás, elvándorlás, fenntartható fejlődés, kivándorlás, lakosság, népesség, népszámlálás, túlnépesedés

Bevándorlók segíthetnek fenntartani a magyar gazdaságot

piacesprofit.hu

Az Európai Unió lakosságának mintegy 6,5%-a külföldi származású, többségük az EU-n kívülről érkezett. A migráció egyike az uniós polgárokat legjobban foglalkoztató kérdéseknek, a lakosság 20%-át aggasztja a bevándorlás. Az EU-ban már formálódik a közös bevándorláspolitika, a magyar kormánynak viszont nincs migrációs stratégiája, pedig a társadalom elöregedéséből fakadó gazdasági problémákat az aktív munkaerő beáramlása ellensúlyozhatná – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének napokban tartott szakmai rendezvényén.

Tovább olvasom »
emberiség, túlnépesedés

“Válság? Van komolyabb gondunk is!”

MTI

A gazdasági válságnál is súlyosabb problémát jelent, hogy a túlnépesedett Föld teljes lakosságának nem lehet biztosítani a fejlett országokban eddig megszokott energiafelhasználást és életszínvonalat – mondta Haraszthy László környezetvédelmi és vízügyi szakállamtitkár kedden Budapesten, az “V. Hagyomány és természet” című konferencián tartott előadásában.

Tovább olvasom »