történelem

bill gates, microsoft, paul allen, történelem

A Microsoft-sztori

piacesprofit.hu

Kamaszkoruk óta ismerték egymást, de végül vetélytárs lett a két Microsoft-alapító, Bill Gates és a most elhunyt Paul Allen. A nevet Allen választotta azzal, hogy cégük kis számítógépek számára készít szoftvereket.

Tovább olvasom »
csőd, deviza, hiperinfláció, infláció, megszorítás, történelem, valuta

Mit lehet tenni a hiperinfláció ellen?

piacesprofit.hu

A történelemben többször előfordult, hogy egy állam valutája lényegében értéktelenné vált. A hiperinfláció ellen több intézkedést is bevetettek – árfolyamgátak, kölcsönök, külföldi valuta beszerzése – de általában csak az új fizetőeszköz bevezetése jelentett megoldást.

Tovább olvasom »
fejlődés, kereskedelem, számla, történelem

Amióta kereskedelem van, számla is van

Nagy Mariann

A számla olyan bizonylat, amelyet áru értékesítésekor vagy szolgáltatás teljesítésekor állítanak ki. 1426 óta tudunk áruszámlákról, amit az áru értékesítésekor állítottak ki. Ezek az ekkor Európa gazdasági központjának is nevezhető itáliai városállamokban jelentek meg először. A Stallum adótanácsadó iroda kiállításán korabeli számlák és más gazdasági irat segítségével mutatta be Magyarország gazdaság- és társadalomtörténelmének alakulását a 18-20. század között.

Tovább olvasom »
kereskedelem, történelem, vonalkód

40 éve pittyeg, ha vásárolunk

piacesprofit.hu

A hatalmas logisztikai központok rakodóterétől az áruházi raktárakon keresztül az egészen apró boltok kasszájáig az emberek nem kevesebb, mint 5 milliárd alkalommal hallják naponta az ismerős pittyentést, amely a vonalkódok leolvasását jelzi. Ez a hang 40 évvel ezelőtt, 1974. június 26-án hangzott fel első alkalommal, amikor a világon először olvastak le vonalkódot egy Wrigley’s Juicy Fruit rágógumiról egy amerikai szupermarketben, az Ohio állambeli Troy városában.

Tovább olvasom »