társadalmi vállalkozás

felelős vállalat, társadalmi vállalkozás

Túl a profiton: vállalkozni a nagyobb jóért?

piacesprofit.hu

Már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk a „társadalmilag hasznos vállalkozás” kifejezéssel, ugyanis egyre nagyobb ökoszisztémája épül ki a társadalomtudatos üzleti működésnek. Na de mit érdemes tudni ezekről a vállalkozásokról? Kik ők és hogyan működnek? És mennyire lehet nyereséges egy ilyen cég üzemeltetése?

Tovább olvasom »
b-corp, felelős vállalat, felelős vállalatok, társadalmi felelősségvállalás, társadalmi vállalkozás

A különbség a jó működés és a jó marketing között

piacesprofit.hu

A B Corp-ok arra adnak választ, hogyan lehetnek az üzleti vállalkozások egyszerre profitorientáltak és a pozitív társadalmi változások eszközei. Túllépnek azon a hagyományos CSR-képen, melynek keretében a vállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenysége az üzleti működéstől gyakorlatilag elszigetelt programként működik. A modell szerint jelenleg is több tízezer cég méri működését, a minősítést elnyerő több mint 2000 B Corp között pedig 2017 februárjában a magyar vállalkozások között elsőként a Civil Support is helyet kapott.

Tovább olvasom »
alternatív, csr, körforgásos gazdaság, körkörös gazdaság, megosztás gazdasága, sharing economy, társadalmi vállalkozás

Az új üzleti kulcsszó: empátia

Timár Gigi

Ha nem változik alapjaiban mostani, fogyasztáscentrikus világunk, közel az összeomlás – vallják egyre többen. A rendszerváltó szerepre számos alternatív gazdasági modell bejelentkezett már. Áttörést – most úgy tűnik – a társadalmi vállalkozások hozhatnak, a korábban sztárolt megosztásos vagy a magas szinten támogatott körforgásos gazdaság helyett.

Tovább olvasom »
cégfelvásárlás, elbocsátás, élelmiszer, etikus cég, társadalmi felelősségvállalás, társadalmi vállalkozás, usa

Etikus marad a fagylaltóriás – megküzdött érte

klímablog

Az alternatív kapitalisták zászlóhajójának tekintik az amerikai Ben & Jerry’s jégkrémcéget. Amikor az alapítók eladják a céget egy multinak, az rendszerint az eredeti cégfilozófia halálát jelenti. Kis híján múlott, hogy nem így történt a Ben & Jerry’s esetében. Egy ideig veszélyben volt a cég integritása.

Tovább olvasom »
díj, fizetési fegyelem, magazin, startup, társadalmi vállalkozás

Mit tegyünk, hogy pénzünknél legyünk?

PP

Nyugdíjkérdés, szárnyaló startupok, szenvedélyből tanítók, külföldi beruházók – néhány az e havi témáink közül. Az októberi Piac & Profit cikkeiből hasznos tudásokra tehetünk szert, amelyek révén az élet mindhárom dimenziójában – a társadalomban, a munkában és a családban – is sikeresebbek lehetünk.

Tovább olvasom »
közfoglalkoztatás, közmunka, munkahelyteremtés, szociális gazdaság, társadalmi vállalkozás

A szövetkezet lehet a kiút a közmunkából

Timár Gigi

A társadalmi vállalkozások fontos szerepet töltenek be a fenntartható gazdaságban, a kormányzat törekvései szerint pedig a szociális szövetkezetként működő kezdeményezések a közfoglalkoztatásból kivezető utat is jelenthetik. Valódi piaci sikereikhez fontos az együttműködés, ebben szövetség segíti őket.

Tovább olvasom »
csr, társadalmi vállalkozás

60 000 euró társadalmi innovációra

piacesprofit.hu

Második alkalommal hirdeti meg az UniCredit Bank és az UniCredit Alapítvány társadalmi célú pályázatát nonprofit szervezetek számára. A „Lépj velünk!” – társadalmi innovációs program 2015. évi újdonsága, hogy a pályázó non-profit szervezetek az összesen elnyerhető 60.000 euró támogatáson túl fél éven át tartó szakmai mentorálást is kapnak, amibe az UniCredit vezető menedzserei is bekapcsolódnak.

Tovább olvasom »
adománybolt, áfamentesség, etikus üzlet, felelős üzlet, fenntartható fejlődés, társadalmi vállalkozás

Több segítség kéne a segítő vásárláshoz

piacesprofit.hu

Különleges jogállásért lobbiznának a charity shopok, azaz az adományboltok tulajdonosai. Az ilyen üzletekre egyelőre ugyanazon adózási és egyéb szabályok vonatkoznak, mint bármely használtcikk-kereskedésre, ami igen megnehezíti a működést. Önmagában az, hogy az árut ingyen szerzik be, még nem elegendő segítség, ezért többek között áfa-mentességet szeretnének elérni, hogy tovább segíthessenek másokon.

Tovább olvasom »